Üzleti tippek

Ráfáztak az evások

Marad az eva, de az adója a jelenlegi 30 százalék helyett 40 százalék lehet. 25 millió helyett 30 milliós éves bevételig lehetne evázni. Ha még megéri.

Valószínűleg mégsem szűnik meg jövőre az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). Viszont felemelnék az adóját a jelenlegi 30 százalékról 40 százalékra. Emelkedne az összeghatár is, a jelenlegi 25 millió helyett várhatóan 30 milliós éves bevételig lehetne az egyszerűsített vállalkozói adózást választani – tudatta a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János.

A 40 százalékos eva mellett a vállalkozó zsebében a jelenlegi 87,5 százalék helyett csak 76,2 százalék marad a nettó bevételre vetítve. Ebből kellene kifizetniük a járulékokat ( az egészségügyinél legalább a megemelt minimálbér másfélszerese után), és az iparűzési adó felét. Na meg a költségeiket.

Megéri még?

Zara László adószakértő szerint amennyiben 40 százalék lesz az evakulcs, már csak azoknak fogja megérni evázni, akiknek minimális költségük van. Idén a harmincszázalékos evakulcs mellett mondták azt szakértők, hogy csak 50 százalék alatti költséggel éri meg evázni. Jövőre, ha negyven százalék lesz az adó, ennél csak jóval kevesebb költség mellett érheti meg.

Zara László szerint a 40 százalékos eva jó pár evást terelhet a társasági adózás felé, hiszen a társasági adó csak 10 százalékos, és ott a költségeket is le lehet írni. Főleg azoknak az evásoknak lehet vonzóbb jövőre a társasági adózás, akiknek van annyi költségük, hogy azt leírva jobban járjanak.

Az egyszerűsége viszont sok mikrovállalkozónak továbbra is megérheti evázni, akkor is, ha 40 százalékra emelkedik az adókulcs. Nekik továbbra is nyújthat annyi pluszt az adminisztráció megspórolása, amiért cserébe hajlandóak több adót fizetni.

Ráfáztak?

„Ráfáztak a 40 százalékra emelt adókulccsal az evázók” – kommentált az FN24-nek Szanyi Tibor MSZP-s képviselő. Az MSZP úgy látja, a 40 százalék olyan határpont, ahol már mindegy a vállalkozónak, hogy társasági adót fizet vagy evázik. Megemlítettük, hogy korábban az MSZP is emelt az evakulcson, mire Szanyi úgy reagált, ennek költségvetési okai voltak, de azok az emelések még nem veszélyeztették az adófajta népszerűségét.

Azt nem lehet ma még becsülni, hogy hányan maradnak az evakörben és hányan váltanak, mint ahogy azt sem, hogy emiatt hogyan változik majd a költségvetés bevétele. Szanyi Tibor szerint a költségvetés is egyértelműen rosszul járhat azzal, hogy csökkenhet az evázók száma, mert az evások az átlagnál jobb adófizetők voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik