eva
Üzleti tippek

Az evások sem ússzák meg?

Valószínűleg evázhatunk jövőre is, kérdés, érdemes lesz-e még.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem törölné el az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), ha rajta múlna – nyilatkozta szerdán a politikus az MR1-en. Az eva sorsa persze a képviselőcsoport és a kormány megállapodásától függ majd. A Fidesz-KDNP korábban még úgy tervezte (évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén legalábbis arról volt szó), hogy az eva marad. Orbán Viktor pedig 2010-ben a kiterjesztése mellett tette le a voksot.

Megszűnik vagy megemelik?

A megszüntetést mégis egy fideszes képviselő, Koszorús László kezdeményezte az adótörvényekhez múlt héten benyújtott egyik módosító indítványában. Lázár kijelentése viszont azt sugallja, talán mégis megmenekülhet az eva.

Ha így lesz, az a kérdés még, hogy vajon emelkedik-e az adó mértéke. A KDNP-s Seszták Miklós módosítójában ugyanis az eva emelésére tett javaslatot, eszerint a jelenlegi 30 százalék helyett jövőre 35 százalék lenne az egyszerűsített vállalkozói adó.

Ha megemelik

Számolva a jövő évi áfaemeléssel (az evát az áfás árbevételre kell megfizetni), és az evaemeléssel, majdnem 5 százalékkal kevesebb maradhat az evások zsebében jövőre, mint az idén (a nettó bevétel 87,5 százaléka helyett csak 82,55 százaléka).

Emellett továbbra is fizetniük kellene az iparűzési adó felét (szintén az árbevétel után). Emelkedne a minimálbér, emiatt az erre rakódó közteher is több lenne. Plusz az emelt minimálbér másfélszerese után kellene a főállású vállalkozóknak (így az evásoknak is) megfizetni az egészségügyi járulékot.

Még megérné?

Hogy ezután is megéri-e evázni? Mivel 2011-re a társasági adó és az osztalékadó is csökkent, adószakértők szerint már csak a kb. 50 százalék alatti költséggel dolgozó vállalkozóknak érte meg evázni már idén is.

Jövőre, ha marad az eva, de emelnek rajta, még kisebb költségszint alatt lesz csak érdemes evásnak maradni (vagy választani). Dönteni decemberben, 20-áig kell majd.

Az olyan átalányjellegű adók, mint az eva és az ekho megszüntetését annak idején a Reformszövetség adó- és járulékcsoportja is szorgalmazta, már 2010-re.

Az adminisztrációcsökkentést a zászlajára tűző kormánynak viszont pont az ilyen típusú adók megmaradását illene támogatni. Másrészt az eva hozzájárult a kkv-szektor fehéredéséhez, ami szintén mellette szól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik