Üzleti tippek

Jön a kamarai adó

Nem lesz kötelező kamarai tagság, de lesz helyette kötelező regisztráció. Ez a vállalkozóknak évi ötezer forintjukba fog kerülni.

A vállalkozók fellélegezhetnek, mert jövőre feltehetőleg nem lesz kötelező kamarai tagság, a többség számára (vagyis amelyeik szakmáknál eddig sem volt kötelező) marad az önkéntesség. Viszont helyette kötelezővé tennék a kamarai regisztrációt, tevékenység szerint vagy az agrár, vagy a kereskedelmi és iparkamarához. Ez a költségvetési bizottság adótörvény-módosító javaslatából derül ki. A regisztrációkor minden vállalkozónak (egyéni és társas) évi 5000 forintos kamarai hozzájárulási díjat kell fizetnie.

Ha a vállalkozás nem fizeti be az 5000 forintos hozzájárulást, az köztartozás, adók módjára behajtható lesz, ezért is kerülne be az adótörvénybe a passzus.

Az indoklás szerint a kötelező regisztráció nagymértékben hozzájárulna a kamarai feladatok hatékonyabb ellátásához. A létrejövő adatbázis segítségével részletes és naprakész információ lenne a gazdálkodó szervezetekről, ami megkönnyíti a gazdasági folyamatok elemzését és így irányt mutat a gazdasági fejlődés eléréséhez. Azt is ígérik, hogy a nyilvántartás elősegíti majd az üzleti forgalom biztonságát, mind a vállalkozások egymásközti, mind a fogyasztók és a vállalkozások közötti szerződéses kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik