Üzleti tippek

Elszámoltat az adóhatóság

500 ezer forint bírságot is kaphatnak a civilszervezetek, ha november 2-ig nem számolnak el.


Fotó: Neményi Márton

Az idén először maximum 500 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhivatal, ha az szja 1 százalékára jogosult civilszervezet határidőig nem számol el felé. Ez a határidő november másodikán jár le.

Kiknek kell elszámolniuk?

Elsősorban azoknak a civilszervezeteknek, amelyek 2010-ben kaptak a magánszemélyek által az szja-ból felajánlott 1 százalékokból. A tavalyi évben 30 701 civilszervezet részesült 1 százalékos támogatásban. Nekik mindenképpen be kell számolniuk 2011. november 2-áig a kapott összegek felhasználásáról.

Rajtuk kívül azok a civilek is érintettek, amelyek 2010-ben ugyan nem, de 2008-2009-ben kaptak az 1 százalékokból. Feltéve, hogy az összegből tartalékoltak, és azt 2011-ben használták fel (vagy tovább tartalékolták). A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szerint ebbe az utóbbi körbe viszonylag kevesen tartoznak, hiszen a legtöbb alapítvány, egyesület, amely 2008-2009. között kapott az 1 százalékokból, az 2010-ben is.

Idén először pénzbírság

Ha a civilszervezet elmulasztja a határidőt, vagy a beszámolóban hibás adatokat közöl, akkor az adóhatóság először felszólítja a pótlásra. Amennyiben ennek sem tesz eleget, a NAV egy évre kizárja az 1 százalékok gyűjtéséből. (Az 1 év elteltével a szervezet ismét jogosult lehet az 1 százalékra – feltételezve, hogy a törvény általános szabályainak megfelel.) 2012-re (szeptemberi adat szerint) már 1058 civil szervezetet zárt ki az állami adóhatóság a kedvezményezettek közül. Közülük 84 százalék mulasztotta el a beszámoló leadását, 16 százalék pedig a hibás beszámoló javítását.

A beszámolót csak elektronikusan lehet benyújtani. Az adatokat nem csupán összegszerűen kell szerepeltetni, hanem szövegesen is le kell írni, hogyan használták fel az 1 százalékokat. Amelyik civilszervezetnek van honlapja, annak oda is fel kell tennie az elszámolást (legkésőbb december 15-ig), és legalább egy évig ott is kell tartania, hogy bárki megnézhesse.

Most először pénzbüntetést is kockáztat az a civilszervezet, amely a határidőt nem tartja be vagy hibás adattartalommal küldi be a beszámolót. Akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat rá a NAV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik