Gazdaság

El kell számolni az 1 százalékkal

A 2010-ben 1 százalékos támogatásban részesült civilszervezeteknek november 2-ig kell benyújtaniuk az összeg felhasználásáról szóló közleményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében ismerteti: mivel a civil kedvezményezetteknek a 2008. rendelkező évtől kell elektronikus közleményben elszámolniuk a részükre kiutalt szja 1 százalék felhasználásáról, nemcsak azoknak a civilszervezeteknek kell benyújtaniuk a 10KOZ közleményt, amelyek 2010-ben részesültek 1 százalékos összegben, hanem azoknak is, amelyek a 2009-ben tartalékolt összeget 2011-ben felhasználták vagy tovább kívánják tartalékolni.

A közleményt kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni az adóhatóságnak, s az adatoknak nem csupán összegszerűen kell szerepelniük benne, hanem az 1 százalékos összeg felhasználásának módját szövegesen is ismertetni kell.

Azt a civil kedvezményezettet, amely nem nyújtja be a közleményt vagy hibás adatokat közöl benne, az adóhatóság először felszólítja a közlemény pótlására, ha pedig ennek nem tesz eleget, a NAV határozattal egy évre kizárja az 1 százalékos felajánlásokból történő részesedésből.

A 10KOZ közlemény benyújtását elmulasztó vagy azt hibás adattartalommal benyújtó civilszervezeteket ezen túl 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság. További részletes információk a NAV honlapján olvashatók.

Alapítványok kapták a legtöbb pénzt

Az idén az érvényes szja 1+1 százalékos nyilatkozatokban 15,44 milliárd forintról rendelkeztek az adózók, ebből 8,967 milliárd forintot a civilszervezeteknek ajánlottak fel (58 százalék), 4,978 milliárdot az egyházaknak (32,2 százalék), 1,509 milliárd forintot pedig a kiemelt költségvetési előirányzatnak (9,8 százalék).

A civilszervezetek közül a legnagyobb összeget, 6,697 milliárd forintot az idén is az alapítványok kapják. A társadalmi szervezetek összesen 1,948 milliárd, a közalapítványok közel 201 millió, a felsőoktatási intézmények összesen közel 22,6 millió, a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, alkotó- vagy előadóművészeti tevékenységet folytató szervezetek pedig összesen 73,5 millió forinthoz juthatnak. A Magyar Kármentő Alap javára 68 nyilatkozatban 434 ezer forintot ajánlottak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik