Üzleti tippek

Szlovák áfacsaló áldozata lett a magyar csokikereskedő

A szlovák vevő nem fizetett áfát a vásárolt csoki után, a NAV mégis a magyar eladón hajt be bírsággal együtt 1,2 milliárdot – írta a Gazdaság.hu

Több mint száz ember veszítheti el a munkáját és vége lehet a több milliárdos forgalmú, közel húszéves múlttal rendelkező CSOKI Hungária Kft.-nek. Az ok: egy szlovák bejegyzésű vállalkozás az adóhatóság szerint áfacsalást követett el még 2006-2007-ben, amikor a magyar kereskedőtől vásárolt – írta a Gazdaság.hu

Nem elég a NAV ajánlása szerint eljárni?

A vevő eredetileg azt mondta, Szlovákiában fogja értékesíteni a 350 rakomány csokit és ott fizeti meg az áfát. Ezért a közösségi értékesítés szabályai szerint a magyar csokikereskedő nem számolt fel neki áfát a számlán. Az árut azonban végül nem vitte ki az országból a szlovák vevő, így sehol nem fizette meg az adót. Ezt pedig most a magyar félen hajtja be a NAV.

A magyar tulajdonos-ügyvezető állítása szerint az adóhivatal ajánlásainak megfelelően, szabályszerűen és körültekintően járt el, amikor a szlovák cégnek értékesített. Ha igazak az ügyvezető állításai, akkor a NAV ajánlásainak betartásával végzett vevő ellenőrzés sem ad kellő biztosítékot az eladónak arra, hogy később nem kerül bajba – vetette fel a Gazdaság.hu.

Hiába ismerte be a vevő, hogy ő mulasztotta el az adófizetést

A CSOKI Hungária Kft. azt állítja, igaza bizonyítására nyilatkozatot nyújtott be a NAV-nak, amiben a szlovák fél beismerte, hogy ő mulasztotta el az adóbefizetést. Leírta, hogy 2006-2007-ben hiánytalanul Szlovákiába szállította a megvásárolt árukat, de az ottani adótörvényeknek megfelelően az adót nem fizette meg, hanem más Európai Uniós országban értékesített.

A nyilatkozatot figyelmen kívül hagyta az adóhatóság. Adóhiányt és bírságot, valamint pótlékot állapított meg, amelyek együttes összege a cég idei várható árbevételének 10 százaléka, azaz csaknem 1,2 milliárd forint – mondta Illés László a kereskedő cég vezetője.

Itt a vég

Az adóhatóság lefoglalta és fél áron értékesíti a Csoki Hungária édesség nagykereskedő társaság összes készletét. A cég belerokkant a történtekbe, egy hete nem vesz át árut a beszállítóitól, a tulajdonos pedig kezdeményezte a 170 főt foglalkoztató cég végelszámolását.

Az adóhatóság az adótitok intézményére hivatkozva nem adott felvilágosítást a konkrét ügyben a Gazdaság.hu-nak. Azt azonban elismerte, ilyen esetekben sokszor a becsületes, tisztességes magyar félen csattan az ostor.

Mostanában a gabonatermelőknél is sok a hasonló eset, amire korábban közleményben hívta fel az adóhatóság a figyelmet. A NAV azt tanácsolja, közösségi értékesítésről csak akkor állítsanak ki számlát a cégek, ha megbízható üzleti partnerrel állnak szemben. Érdemes lehet utánajárni, hogy a külföldi cég létező-e, adószáma érvényes-e, a magát képviselőnek kiadó személyt ismerik-e a külföldi cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik