Üzleti tippek

Kétharmad nem adott nyugtát

Sok jogsértés történt a helyi búcsúkon: a vásározók kétharmada nem adott nyugtát, és a foglalkoztatással sem volt minden rendben.

A NAV szerint lényegesen romlott az adózási fegyelem az őszi rendezvényeken és fesztiválokon a nyári idényhez viszonyítva. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága tapasztalatai szerint a helyi búcsúkon alig akadt olyan vállalkozás, amelyik nyugtát adott volna, illetve teljes körűen betartotta volna a foglalkoztatás szabályait.

Kétharmad nem adott számlát

Szeptemberben és októberben például a Budavári Borfesztiválon, a Nemzeti Vágtán, a Csoki-fesztiválon, a Pálinka- és Kolbászfesztiválon, valamint több Pest megyei település búcsúján és piacán vizsgálódtak az ellenőrök. Nézték a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás jogszerűségét, a pénztárgépek üzemeltetésére vonatkozó szabályok betartását, illetve a tevékenység bejelentését.

Azt tapasztalták, hogy ezeken a rendezvényeken különösen sok volt a jogsértés: a vállalkozások kétharmada nem bizonylatolta az eladást. Feltehetően azért, hogy eltitkolja a bevételét. Egyes fesztiválok kereskedői tévesen úgy vélték, hogy a készpénz-helyettesítő eszközzel, például a kuponnal történő fizetés ellenében nyugtaadási kötelezettség nem terheli őket.

Akadt, akinek engedélye sem volt

A NAV szerint a jogkövető magatartás és a szabályok betartása a helyi búcsúkba kitelepült vállalkozásokra volt a legkevésbé jellemző. A körhinta-üzemeltetők, kürtös kalácsot árusítók, dodzsemesek körében rendkívül magas volt a mulasztók aránya, de előfordult közöttük olyan magánszemély is, aki még a tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel sem rendelkezett.

Az őszi rendezvényeken eddig feltárt jogsértésekhez kapcsolódóan több millió forint mulasztási bírság kiszabása várható a Közép-magyarország Régióban.

Az adózók továbbra is számíthatnak a NAV munkatársainak megjelenésére a különböző őszi rendezvényeken, például szüreti mulatságokon, és folytatódik a vásárok, piacok, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek ellenőrzése. Mindenszentek közeledtével kiemelt figyelmet kapnak a koszorú, virág és kegyeleti tárgyakat árusítók – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik