Üzleti tippek

Pénzt öntenek a turizmusfejlesztésbe

Egészségturisztikai, szálláshely-fejlesztési pénzekre lehet még az idén pályázni, s készül az új turizmusról és vendéglátásról szóló törvény.

Pénteken zárul a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tárcán belüli egyeztetése, várhatóan két hét múlva pedig elkezdődik a tárcák közötti tárgyalása – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője pénteken Hévízen.

Nemes Andrea a Danubius Health Spa Resort Aqua Szálloda 224 millió forintból megvalósított szolgáltatásbővítésének átadásán beszélt arról, hogy az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) turizmusfejlesztési stratégiájának fontos része az új törvény, amelyre már régóta vár a szakma. E két fontos terület nagy lehetőségeket rejt a magyar gazdaság, valamint a kis- és középvállalkozások megerősítése szempontjából.

Új pályázatok nyílnak

Elmondta, hogy hamarosan megjelenik a turisztikai attrakciók fejlesztésére szánt pályázat, november-december táján pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szálláshelyek fejlesztésére vonatkozó pályázatot teszi közzé.

Az ÚSZT Gyógyító Magyarország programjában leírtak megvalósítását segíti a várhatóan szintén az év végén megjelenő, az egészségturisztikai beruházásokat támogató pályázat, amely azt is szolgálja, hogy megerősödjön Magyarországon a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások piaca.

A Nyugat-Dunántúlon növekedett a vendégéjszakák száma

Nemes Andrea kitért arra, hogy az idei év első nyolc hónapjában országosan csökkent ugyan a vendégek és a vendégéjszakák száma, de ezzel ellentétesen a nyugat-dunántúli régióban növekedést mutatott. A szálláshelybevétel szintén a dunántúli területen nőtt.

Úgy fogalmazott, hogy Budapest és Hajdúszoboszló után a harmadik legnagyobb vendégforgalmú Hévízen is szükség van további fejlesztésekre. A több mint egymillió vendégéjszakát regisztráló fürdőváros szállodái folyamatosan megújulnak, és ez az eredményekben is tükröződik, a város tavalyi 408 millió forintos idegenforgalmi adóbevétele a teljes magyarországi adat 5,6 százalékát jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik