Üzleti tippek

Vége a Cerbonának?

Egy külföldi érdeklődő egyben vinné el a felszámolás alatt lévő Cerbona Élelmiszeripari Zrt. vagyonát. A társaság 5,7 milliárd forinttal tartozik.

A hétfőn zárult határidőig két pályázat érkezett a hitelezőkkel szemben mintegy 5,7 milliárd forint adósságot felhalmozó Cerbona Élelmiszeripari Zrt. vagyonelemeinek megvásárlására − tájékoztatta a Napi Gazdaságot Ádám Beáta felszámolóbiztos, az Agro-Alba Zrt. vezérigazgatója. Az egyik legnagyobb hazai, részben ma is működő gabonafeldolgozó cég ingatlanait, gépeit és üzletrészeit összesen 5,685 milliárd forintért hirdették meg. A lap úgy tudja: többen is érdeklődtek a pályázat iránt, egy külföldi befektető egyben kívánja megvásárolni a cégvagyont. Jövő hét elején derül ki, hogy lesz-e új gazdája a Cerbonának, illetve egyes részeinek, vagy új pályázatot kell kiírni. A céggel szemben 330 hitelező nyújtott be 5,7 milliárd forintnyi követelést. Ebből a jelzáloggal biztosított banki tartozások értéke eléri a 3,7 milliárdot. A felszámolóbiztos elmondta, kezdettől fogva arra törekedtek, hogy a Cerbona működőképességét megőrizzék. Ez nemcsak a dolgozók további foglalkoztatása, a termékek folyamatos piaci jelenléte, hanem a vagyonelemek értékesíthetősége miatt is rendkívül fontos volt.

Jelenleg két társaság folytat bérgyártást a Cerbona székesfehérvári, illetve szekszárdi üzemében, termékei továbbra is piacon vannak. Az egyik gyártó fejlesztéseket is végrehajtott. A nyáron még arra is volt esély, hogy a Cerbona röviddel a felszámolási eljárás kezdete után gazdára talál, ám a külföldi vevő akkor nem nyújtott be vételi ajánlatot. Ha az összes vagyonelemet most nem sikerül eladni, a felszámoló tervezi, hogy a jelenleg még nem működő üzemeket, a székesfehérvári tésztagyárat és a malmok többségét újraindítja, amire jó esély van. (A társaságnak Székesfehérváron extrudáló és tésztagyártó üzeme, Dombóváron, Szekszárdon és Enyingen malma, Sárbogárdon és Kápolnásnyéken gabonatárolói vannak – írja a Napi Gazdaság.) A társaságnak jelenleg 252, míg a kapcsolódó vállalatainak mintegy 70 dolgozója van (a csődeljárás elindulásakor, tavaly novemberben még összesen 400 főt foglalkoztattak).

Úgy tűnik, létszámleépítésre a jövőben is szükség lehet − tette hozzá a felszámolóbiztos. A részben vagy egészben a Cerbona érdekeltségébe tartozó vállalkozások közül van olyan, amely önmagában is életképes, és van, amelynek jövője a zrt.-től függ, hiszen azt szolgálja ki, és akad olyan cég is, amely minden bizonnyal ugyancsak a felszámolás sorsára jut. A cégnek az elmúlt évtized közepétől egyre nagyobb likviditási gondijai voltak. A felvásárlást és a fejlesztéseket hitelből finanszírozták, folyamatosan emelkedtek a működési költségek és a kintlévőségek, a liszt- és gabonaárak ingadoztak és a piac is zsugorodott. Tavaly novemberben a társaság kénytelen volt csődöt jelenteni, miután hitelező bankjai felmondták vele szerződéseiket. 2010-ben 8,73 milliárd forintos nettó árbevétel mellett már több mint 1,7 milliárdos veszteséget könyvelt el. Idén májusig további 370 milliós mínuszt produkálva végül elindult a felszámolási eljárása. A hitelezőkkel nem sikerült egyezséget kötni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.