Gazdaság

Felszámolják a Cerbonát

A gabonapiac árrobbanását már nem tudta ellensúlyozni a likviditási gondokkal küzdő cég.

A felszámolás mellett döntött a Cerbona igazgatósága, miután a cég az utóbbi években komoly likviditási problémával küzdött, amit a piac változásai és a válság tovább erősített – áll a cégnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A felszámolással kapcsolatos döntésről, annak okairól, valamint a következő időszak lépéseiről az igazgatóság hétfőn munkásgyűlésen tájékoztatta a cég alkalmazottait.

Gosztonyi Gábor vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a cég nem mond fel a dolgozóinak; az igazgatóság továbbá tárgyal az esetleges befektetőkkel, a társaság székesfehérvári malmában és tésztaüzemében pedig jelenleg bérgyártást végeznek. Jelenleg 350 munkavállalója van a Cerbonának, a létszám tavaly szeptember óta nyolcvannal csökkent.

A felszámolás megindítása megnyitja annak a mielőbbi lehetőségét, hogy szerződést lehessen kötni egy új tulajdonossal, akinek a kezében tovább működhetnek a cég meglévő eszközei és, akinek a vezetésével minél több munkahelyet meg lehet tartani. Addig is további üzemeltetési szerződéseket kell kötni a jelenleg üzemen kívüli egységekre – áll a cég közleményében.

Mivel a felszámolásban a vezérigazgató szerepét egy felszámolóbiztos fogja átvenni, így az igazgatóság és a vezérigazgató megerősítették korábbi megállapodásukat, amelynek értelmében a vezérigazgató munkaviszonya megszűnik 2011. január 10-i hatállyal. A felszámolásig a cég vezetését az igazgatóság látja el.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Gosztonyi Gábort, a társaság vezérigazgatóját a nehéz gazdasági helyzetben nevezték ki 2010 tavaszán, a cég működésének stabilizálása, illetve ismét nyereségessé tétele érdekében. A munka megkezdődött, azonban a nyár elejére a gabonapiacon olyan árrobbanás alakult ki, amelynek költségemelkedését a liszt- és tésztapiac nem ismerte el. Ennek veszteségeit saját eszközökkel a cég már nem tudta ellensúlyozni, további külső finanszírozást pedig az eladósodottság mértéke miatt nem talált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik