Üzleti tippek

Csökkent a pályázatok népszerűsége

A kkv-k szerint a pályázati rendszer közel sem optimális, a szabályok merevek és bürokratikusak, és túl sok az adminisztráció.

A magyarországi kis- és közepes vállalkozások  (kkv) bár értékelik az Új Széchenyi Terv irányvonalait, azonban megítélésük szerint a pályázati rendszer közel sem optimális. A merev bürokratikus szabályok és a pályázatokkal járó nagymértékű adminisztrációs teher sok potenciális igénylőt elbizonytalanít – állította a Körics Euroconsulting fejlesztési tanácsadó cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Kevesebben pályáztak

Szerintük ezt támasztják alá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található adatok is, amelyek szerint az eszközbeszerzésre irányuló pályázatokra az utóbbi nyolc és fél hónapban eddig 1720 támogatási igény érkezett közel 30 milliárd forint értékben, míg korábban évente átlagosan több mint 3000 pályázat érkezett be közel 50 milliárd forint értékben.

Az utóbbi években ez havi szinten átlagosan több mint 250 eszközbeszerzési pályázatot jelentett, ez idén alig több mint 200 pályázatot jelent havonta.

Eltolódtak az arányok

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a pályázatok területi megoszlásában is a korábbi évektől eltérő irány körvonalazódik: a hátrányosabb Észak-magyarországi régióban 5 százalékkal csökkent, míg a fejlettebb Nyugat-dunántúli régióban 5 százalékkal emelkedett a kkv-k által beadott pályázatok száma. Bár az idei év még nem zárult le, azonban a tendencia világos – fűzték hozzá.

A pályázói kedvet nagyban csökkenti, egyben a pályázatok lebonyolítását is megnehezíti a kifizetési igénylések benyújtása során elvárt túlzott adminisztráció – idézte a közlemény Küher Katalint, a cég szakértőjét, aki szerint a támogatás lehívásának folyamata az időközben történt változtatások folytán még bonyolultabbá és átláthatatlanabbá vált.

Az így kialakult helyzetet tovább rontja, hogy a felmerülő kérdésekre a korábbiaknál is késedelmesebben és félreérthetően válaszolnak a Közreműködő Szervezetek – fűzte hozzá. Az optimista nyilatkozatokkal ellentétben a pályázói tapasztalat az elnyert támogatások kifizetésének további lassulását mutatja, amely az utófinanszírozásos rendszerben nem egyszer a nyertes pályázók anyagi ellehetetlenüléséhez vezet – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik