Gazdaság

Állami intézmények 9 milliárdot nyertek korszerűsítésre

Kórházépületek és felsőoktatási intézmények energiahatékonyságát javíthatják majd a pénzből.

Összesen 9,28 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el épületenergetikai korszerűsítésre állami felsőoktatási- és egészségügyi intézmények – jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyekért felelős államtitkára vasárnap a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán Budapesten.

Nagy Anna kormányszóvivő, a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón ismertette: az összeg mintegy felével, 4,5 milliárd forinttal kórházépületek energiahatékonyságát javíthatják, 4,7 milliárd forint pedig felsőoktatási intézményeknek jut az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) vissza nem térítendő támogatásaként.

Bencsik János bejelentette, hogy a megújuló energiával történő épületkorszerűsítésre szóló, a nagy érdeklődés miatt lezárt pályázatot hamarosan újra megnyitják, mert a KEOP 2013. évi összegéből 2,6 milliárd forintot átcsoportosítanak erre. Várhatóan júniusban pedig két új energetikai pályázati konstrukciót indítanak: az egyik az 1992 előtt épült családi házak korszerűsítését, a másik új épületek energiahatékony megoldásait támogatja.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a beruházásoknak gazdaságélénkítő és munkahelymegtartó hatásuk is van.

Az 1901-ben épült intézmény épületenergetikai korszerűsítésére 189 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara – közölte a kar dékánja Makovényi Ferenc. A tervek szerint két éven belül befejezik az energetikai beruházást: a tetőtér hőszigetelését, a világításnak és a nagy előadóterem hűtés-fűtésének korszerűsítését. A 12-13 év alatt megtérülő beruházás nyomán 18,1 százalékkal, évi 1.588 gigajoule-lal csökken az energiafelhasználás, ami évi 1,83 millió forint megtakarítást jelent – mondta a dékán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik