Üzleti tippek

Lefülelték a feketén foglalkoztató élelmiszer-feldolgozót

Huszonöt feketén foglalkoztatott munkásra bukkantak az ellenőrzésnél egy gyöngyösi élelmiszer-feldolgozó üzemben.

A Heves Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai huszonöt feketén foglalkoztatott munkásra bukkantak, amikor egy gyöngyösi élelmiszer-feldolgozó üzemben ellenőriztek – tájékoztatta a szervezet igazgatója szerdán az MTI-t.

A munkáltatók, akik bejelentés nélkül foglalkoztatják az alkalmazottakat, 30 ezertől akár több millió forintig is terjedő munkaügyi bírság kiszabására számíthatnak – közölte Boncz László. A munkaügyi hatóság kötelezte a munkáltatókat a szabálytalanság megszüntetésére, ami jelentheti az elmaradt bérterhek befizetését is – tette hozzá.

Elmondta: a munkaügyi hatóság felügyelői ellenőrzés-sorozatot végeztek Gyöngyösön és környékén, amelynek keretében elsősorban a munkaviszony létesítésével összefüggő munkáltatói kötelezettségek teljesítését vizsgálták. Ennek alkalmával derült ki, hogy a gyöngyösi élelmiszer-feldolgozó üzem munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalókat. A munkáltatóval szemben közigazgatási hatósági eljárás indult.

A munkaügyi hatóság továbbra is különös figyelmet fordít arra, hogy egyes munkáltatók a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetét kihasználva – a bejelentési kötelezettség elmulasztásával  kerülve meg járulékfizetési kötelezettségüket – ne jussanak jogtalan versenyelőnyhöz – mondta az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik