Üzleti tippek

Most kell cégeket vásárolni?

A cégértékelési szintek mélypontra süllyedtek, az árak nem követték a részvénypiaci rallyt, így jelenleg kiváló lehetőség kínálkozik a vásárlásra – vélik az Invescom elemzői.

Jelentősen visszaesett tavaly a hazai cégértékesítési piac mind a tranzakciók számát (-32,78 százalék), mind azok összértékét (- 47,63 százalék) tekintve – hangzott el az Invescom Corporate Finance keddi sajtóbeszélgetésén. (A statisztika a Mol-Surgutneftegas tranzakció kiszűrésével készült.) A cég elemzői szerint a 2009-es zuhanás több oknak is betudható: a magyar piac iráni gyenge befektetői bizalomnak, a magas devizakockázatnak, illetve – nem utolsó sorban – a szűkös banki forrásoknak.

mi az Ebitda?

Az EBITDA egy népszerű, mondhatni divatos pénzügyi mérőszám, amely a cégek értékelésekor is gyakran előkerül. Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, Amortization – azaz a kamatok, adózás, és értékcsökkenés előtti eredmény.

A vállalati értékelési szintek – a csökkenő árbevétel , a visszaeső EBITDA, s a devizában felvett hitelek forintban kifejezett értékének növekedése, a reálgazdaság nehéz helyzete – mélypontra süllyedtek. Az alacsony árak a cég elemzői szerint kiváló lehetőséget jelentenek a vásárlásra azon cégeknek, amelyek nagyobb piaci részt szeretnének kihasítani, bízva a majdan meginduló gazdasági föllendülésben.

Idén – tekintettel a kedvezőtlen reálgazdasági helyzetre – megszaporodhatnak az olyan tranzakciók, amikor eladósodott, nehéz helyzetbe került cégeket vásárolnak meg. Ilyenkor a tanácsadó feladata az, hogy szakmai befektetők keressen, amely képes lehet a vállalatot szinergiák (egymást erősítő együttműködési lehetőségek) felhasználásával ismét jövedelmezővé tenni – mondta az fn.hu kérdésére Siklósi Zoltán, az Invescom ügyvezető igazgatója.

recesszióbiztos ágazatok

Az Invescom elemzése szerint az általában válságállónak tekintett ágazatok a cégértékesítési piacon is viszonylag jól helytálltak. Klasszikusan recesszióbiztos ágazat az energiaipar, s a tranzakciószám is ebben az ágazatban esett vissza a legkevésbé. A piaci átlag alatt esett vissza az élelmiszeripari és a logisztikai ágazat is.

Más a kép, ha a tranzakciók összértékét tekintjük (ám itt egyetlen tétel is jelenősen képes megváltoztatni a kis magyar piacon az arányokat, még akkor is, ha a Mol-Surgutneftegas tranzakciót kiszűrjük), ebből a nézőpontből az IT és telekom, illetve az olaj- és gázipar iparágak könyvelhettek el nagy emelkedést a cégértékesítési piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik