Üzleti tippek

Oszkó: a vagyonadó csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát

A jövő évtől bevezetendő vagyonadó - a nagy értékű ingatlanok és más vagyontárgyak megadóztatása - nem növeli, hanem csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát, mivel a jövedelménél megtakarított adót így automatikusan befizeti az érintett személy - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a NAPI Gazdaság ingatlan konferenciáján.

Arra a kérdésre, hogy egy értékbecslő hivatalos dokumentumát elfogadja-e az adóhatóság, a miniszter azt válaszolta, hogy az adóhatóság joga az elfogadás vagy az elutasítás, de a végső szót a bíróság mondja ki.

Oszkó Péter beszélt arról is, hogy az APEH az illeték kiszabás miatt nagy adatbázissal rendelkezik, amelyben az eladott lakások értékei szerepelnek. Ezek 15 százaléka olyan, hogy a helyszínen is ellenőrizték az értéket. Novembertől ebből az adatbázisból mondja meg az adóhatóság a lakásuk értékét azoknak, akik hozzá fordulnak .

A jövő év elejétől megszűnik az az áldatlan, és más országokban ismeretlen állapot, hogy az irodák, és kereskedelmi ingatlanok értékesítésekor nem kell illetéket és adót fizetni, mondta a miniszter.

Az ingatlan-adásvételek eddig járt útja az volt, hogy az irodaházat tulajdonló projekt céget vásárolta meg a vevő. Így nem fizetett illetéket, és adómentes volt a nyeresége is. A jövő évi adótörvények 19 százalék adót vetnek ki az árfolyamnyereségre ha céget vesz a vásárló, viszont csökkentett illetéket kell fizetni, ha nem a tulajdonos céget, hanem az épületet veszi meg

Rybaltovszki Péter a Crystal WorldWide ügyvezető igazgatója az adóelkerülésre mondott példákat. Így például a magyar ingatlanos kft-t egy külföldi cég akarja megvenni úgy, hogy a vételárat a külföldi cégbe teszi. Az új részvényeket bocsát ki a vételárból, és azzal fizet a magyar ingatlanos cégért. Ez a kedvezményezett részesedés csere kategóriája a magyar társasági adóban, amely adómentes. Az utolsó lépésben a két cég szétválik, a külföldi viszi vagyonként az ingatlant, a magyaré lesz a pénz. Sem adót, sem illetéket nem fizet senki.

Az árfolyam nyereség adóztatása nem vonatkozik azokra a külföldi cégekre, amelyekkel Magyarország kettős adózást kizáró egyezményt kötött. Így a ciprusi cég által megvásárolt magyar ingatlanos cég árfolyamnyeresége után Cipruson kell adózni, ahol az adó kulcsa nulla. Sőt még az osztalék is adómentes – mondta az előadó. Ezzel kapcsolatban később a pénzügyminiszter megjegyezte, hogy az újabban kötött kettős adóztatást kizáró egyezményekben már az szerepel, hogy az ingatlan adásvétele során keletkezett nyereség ott adózik, ahol az ingatlan fekszik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.