Üzleti tippek

Oszkó: a vagyonadó csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát

A jövő évtől bevezetendő vagyonadó - a nagy értékű ingatlanok és más vagyontárgyak megadóztatása - nem növeli, hanem csökkenti a vagyonosodási vizsgálatok számát, mivel a jövedelménél megtakarított adót így automatikusan befizeti az érintett személy - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a NAPI Gazdaság ingatlan konferenciáján.

Arra a kérdésre, hogy egy értékbecslő hivatalos dokumentumát elfogadja-e az adóhatóság, a miniszter azt válaszolta, hogy az adóhatóság joga az elfogadás vagy az elutasítás, de a végső szót a bíróság mondja ki.

Oszkó Péter beszélt arról is, hogy az APEH az illeték kiszabás miatt nagy adatbázissal rendelkezik, amelyben az eladott lakások értékei szerepelnek. Ezek 15 százaléka olyan, hogy a helyszínen is ellenőrizték az értéket. Novembertől ebből az adatbázisból mondja meg az adóhatóság a lakásuk értékét azoknak, akik hozzá fordulnak .

A jövő év elejétől megszűnik az az áldatlan, és más országokban ismeretlen állapot, hogy az irodák, és kereskedelmi ingatlanok értékesítésekor nem kell illetéket és adót fizetni, mondta a miniszter.

Az ingatlan-adásvételek eddig járt útja az volt, hogy az irodaházat tulajdonló projekt céget vásárolta meg a vevő. Így nem fizetett illetéket, és adómentes volt a nyeresége is. A jövő évi adótörvények 19 százalék adót vetnek ki az árfolyamnyereségre ha céget vesz a vásárló, viszont csökkentett illetéket kell fizetni, ha nem a tulajdonos céget, hanem az épületet veszi meg

Rybaltovszki Péter a Crystal WorldWide ügyvezető igazgatója az adóelkerülésre mondott példákat. Így például a magyar ingatlanos kft-t egy külföldi cég akarja megvenni úgy, hogy a vételárat a külföldi cégbe teszi. Az új részvényeket bocsát ki a vételárból, és azzal fizet a magyar ingatlanos cégért. Ez a kedvezményezett részesedés csere kategóriája a magyar társasági adóban, amely adómentes. Az utolsó lépésben a két cég szétválik, a külföldi viszi vagyonként az ingatlant, a magyaré lesz a pénz. Sem adót, sem illetéket nem fizet senki.

Az árfolyam nyereség adóztatása nem vonatkozik azokra a külföldi cégekre, amelyekkel Magyarország kettős adózást kizáró egyezményt kötött. Így a ciprusi cég által megvásárolt magyar ingatlanos cég árfolyamnyeresége után Cipruson kell adózni, ahol az adó kulcsa nulla. Sőt még az osztalék is adómentes – mondta az előadó. Ezzel kapcsolatban később a pénzügyminiszter megjegyezte, hogy az újabban kötött kettős adóztatást kizáró egyezményekben már az szerepel, hogy az ingatlan adásvétele során keletkezett nyereség ott adózik, ahol az ingatlan fekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik