Üzleti tippek

Döntöttek az Airbus-Boeing vitában

Átadta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak azt az előzetes döntést, amelyben az Airbus európai légitársaságnak nyújtott állami támogatás jogosságáról foglalt állást, de a bizalmasnak minősített genfi ítélet tartalmát várhatóan még hosszú ideig nem hozzák nyilvánosságra.

Sajtóértesülések szerint a határozat illegálisnak minősített több milliárd eurónyi támogatást, köztük az A380-as óriás utasszállító kifejlesztését segítőt, ugyanakkor EU-források arról számoltak be, hogy az amerikai panaszok 70 százalékát elvetették. A szabályok szerint most a két fél észrevételeket tehet a jelentéshez, és a végleges változatot csak ezt követően, legkorábban az év vége felé készítik el.

Az amerikai kormányzat és az Európai Unió öt évvel ezelőtt kölcsönösen bepanaszolta egymást a WTO előtt, jogtalan támogatások nyújtásával vádolva a másikat az Airbus, illetve az – egykoron világelső, ma már az európai gyár mögé szorult – amerikai Boeing esetében.

A Boeingre vonatkozó – uniós panasz alapján születendő – állásfoglalást a WTO várhatóan a jövő év elejére készíti el, és előzetes várakozások szerint ellenkező előjelű lesz, mint a mostani határozat.

Egy esetleges fellebbezés mindkét esetben évekig tarthat, ugyanakkor a repülőgépipar szempontjából meghatározó ítéletről van szó, amely precedenst teremthet a jövőre nézve a támogatási stratégia területén.

Európai bizottsági források a mostani határozat kapcsán arra mutattak rá, nem lehet azt várni, hogy az ítéletek kizárólag egy-egy felet marasztalnak el. Bonyolult esetről van szó, amelyben nem lehet fehéren-feketén bűnösnek vagy ártatlannak minősíteni valakit – szögezték le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik