Üzleti tippek

Négy képviselő nem szavazta meg az adócsomagot

Három szocialista politikus - Baráth Etele, Szép Béla és Kárpáti Tibor - tartózkodott, Mécs Imre pedig nemet mondott a csütörtök esti frakcióülésen a 2010-es adócsomagra.

Mécs Imre szerint nem elsőrendű fontosságú az ingatlanadó bevezetése. Elmondása szerint azért utasította el a 2010-es adócsomag koncepcióját, mert nem kapott megnyugtató választ arra, hogy ez miként érinti a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat. Jobban ki kellene érlelni a koncepciót – fogalmazott Mécs.

Hasonló problémája volt Baráth Etelének is – aki tartózkodott a szavazásnál – a jövő évi adóintézkedésekkel. Baráth a vagyonadó bevezetésének fő irányaival egyetért, de annak részleteit kidolgozatlannak tartja. Álláspontja szerint a végleges döntéshez ismerni kell, hogy a vagyonadó miként érintené a nyugdíjasokat, a nagycsaládosokat, és a lakáshitellel rendelkezőket. A szocialista politikus arra is választ vár, hogy milyen kiadáscsökkentő tételekkel pótolnák az új koncepció miatt kieső, de korábban betervezett adóbevételeket.

Szép Béla, aki szintén tartózkodott, az hangsúlyozta: támogatja, hogy ebben a formában vezessék be a vagyonadót, hiszen állítása szerint ez megegyezik a saját javaslatával. Ugyanakkor – méltányos mértékkel, de – meg kellene adóztatni a nagy értékű műkincseket is, mert azok “befektetési célú értékgyarapodást” szolgálnak.

Kárpáti Tibor – elmondása szerint – azért tartózkodott a 2010-es adócsomag frakciószavazásánál, mert további számításokat tart szükségesnek a személyi jövedelemadót érintő, tervezett szuperbruttósításról.

30 millió a határ

A javaslat szerint a harmincmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után kell majd vagyonadót fizetni, amelynek mértékéről egyelőre csak annyit mondott a pénzügyminiszter, hogy egy százaléknál alacsonyabb lesz. Az adó a tervek szerint sávos lesz, a következő értékhatár vélhetően ötvenmillió forintnál kezdődik. A vagyonadót az APEH szedi majd be. A tervek szerint vagyonadót vetnének ki a nagy értékű járműre, hajóra, helikopterre is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.