Üzleti tippek

Gazdasági minimumprogramot kér a vezérigazgatók fóruma

Tizenhetedik alkalommal tartották meg a Vezérigazgatói Találkozót. Száztizenhat magas posztot betöltő, a gazdaság szinte minden fontos szektorát képviselő vezető vett rajta részt. A találkozó konklúziója egy olyan szakmailag racionális gazdaságpolitika óhaja, amelyet nem vágnak ketté hatalmi ciklusok.

A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen veszélyes folyamat a gazdasággal kapcsolatos, annak működését közvetlenül és jelentősen befolyásoló állami döntések átpolitizálódása – fejezték ki zárónyilatkozatukban a résztvevők. Hozzátették: félő, hogy a politikai szempontok és érvek az eddiginél is több esetben szorítják háttérbe a gazdasági, szakmai racionalitást.

A gazdaság versenyképességének javításához olyan gazdasági minimumprogramra van szükség, amelynek végrehajtását nem szakítják félbe, nem terelik mellékvágányra az egymást követő politikai ciklusok, hatalmi küzdelmek – írták.

A válságkezeléshez a lakosságnak és a külföldnek egyaránt pontos, reális, túlzásoktól mentes képet kell kapnia a gazdaság állapotáról, fő folyamatairól és mutatóiról, az egyensúlyt, a növekedést, a fenntarthatóságot fenyegető veszélyekről.

A Tanács kifejezte az a meggyőződését, hogy véleményük szerint a hazai vállalkozások számottevő része hatékonyan működik és exportképes. A jelenlegi pénzügyi válsághelyzetben fontos, hogy a sok munkavállalót foglalkoztató versenyképes hazai vállalkozások túlélési esélyeit az állam az MFB-n, az Eximbankon keresztül javítsa, visszafizetendő tartós forgóeszköz-finanszírozási források biztosításával, garanciákkal, kereskedelmi banki refinanszírozással.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.