Üzleti tippek

Harcolnak a diósgyőri kohászatért

Káli Sándor (MSZP) Miskolc polgármestere azt szorgalmazza, hogy a kormány addig semmilyen állami támogatásban ne részesítse a Dunaferr tulajdonosait, amíg nem adnak világos választ arra, milyen konkrét elképzeléseik vannak a diósgyőri cég jövőjéről. A társaság szintén a dunaújvárosi cég ukrán tulajdonosi köréhez köthető. A tárgyalások leálltak.

Miskolc polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: “felhívja a kormány tagjainak figyelmét arra, hogy addig semmilyen állami támogatásban ne részesítsék a Dunaferr tulajdonosait, amíg nem adnak világos választ arra, hogy milyen konkrét elképzeléseik vannak a DAM jövőjét illetően”.

Kiss Péter kancellária miniszter március 12-én közölte: a kormány segítő csomaggal járul ahhoz, hogy a Dunaferr az egész ágazatot sújtó piaci nehézségek közepette fenn tudja tartani azt a sikeres tevékenységet, amelyet a megelőző években kialakított. A miniszter közlése szerint 9-10 milliárd forintos nagyságrendű hitelről és garanciakezdeményezésről lenne szó.

Káli Sándor felháborítónak nevezte azt, hogy a DAM vezetéséhez eljuttatott – több kérdést is felvető – levelére semmilyen választ nem kapott. A polgármester egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy az ukrán Donbass-csoport – amely közvetve tulajdonosa a dunaújvárosi és a diósgyőri kohászatnak – hajlandó-e a DAM-ot eladni egy másik szakmai befektetőnek, aki újra indítaná a termelését tavaly december óta szüneteltető diósgyőri kohászatot.

Nincs kivel tárgyalni

Ágotai József a DAM Vasas Szakszerveztének elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: miután jelenleg nincs ügyvezető igazgatója a DAM 2004. kft-nek, megrekedtek a tárgyalások a munkaügyi központtal a tervezett létszámleépítésekről.
A kohászati cég ügyvezetése korábban azt közölte az MTI-vel, hogy 16 ember híján valamennyi munkavállalójától, összességében 878 embertől válik meg – két lépcsőben – májusig.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint ügyvezető hiányában a létszámleépítésről folyó tárgyalások állnak, a korengedményes nyugdíjra jogosult 125 dolgozó nyugdíjazásának lehetőségéről egy szó sincs. “Saját számításaink alapján ez a költség mintegy 500 millió forint, felmondási járandóságuk 270 millió forint, a kettő különbözete 230 millió forint, amelyre kormányzati segítséget kellene kérni.
Nem történt meg a bejelentett létszámleépítés nevesítése a munkaügyi központnak, nem kért senki kormányzati segítséget” – mondta.

Széthordanák a gyárat

Ágotai József szerint a diósgyőri kohászatot (nem)működtető DAM 2004. kft. tulajdonosa arra törekszik, hogy a társaság vagyontárgyait elárvereztesse, a csarnokokat, gépeket, berendezéseket feldarabolja, értékesítse. Fogalmazása szerint – amennyiben mégis újra indulhatna az acélgyártás és a hengerlés Diósgyőrött – legalább száznegyven embert “kellene megtartani”, akik a termelés újrakezdése mellett az új munkavállalókat is betanítanák.

Az érdekképviseletek úgy vélekednek: jelenleg minden törekvés arra irányul, hogy a társasággal szemben beadott felszámolási kezdeményezéseket mindaddig elhúzzák, kivédjék, amíg a vagyon a DAM 2004 Kft-nél van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik