Üzleti tippek

Nemzetközi akciók

Az energiatakarékosság egyre égetőbb problémájára nemzetközi szervezetek, kormányok és felelős vállalatok egyaránt igyekeznek felhívni a figyelmet. Az alábbiakban áttekintjük a legnagyobb volumenű összefogásokat.

Míg a hazai lakosság figyelme leginkább a közelmúlt gázválsága kapcsán irányult az energiatudatosságra, a nagyvállalatok már évek óta próbálnak takarékosabban működni. A cégek erőfeszítéseit nemzetközi szervezetek is segítik, elismerik, a legtöbb szervezetet érintő kezdeményezés az ENSZ Global Compact elnevezésű programja.

Az egykori főtitkár, Kofi Annan ötlete alapján létrejött, több ezer vállalatot, valamint kormányzati és civilszervezetet átfogó nemzetközi hálózat célja az üzleti tevékenység és a harmonikus társadalomfejlődés összehangolása. Kofi Annan szerint bolygónkon megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre a különböző források, így a hiányok elsősorban a gazdasági szféra működésének fogyatékosságával indokolhatók. A vállalatoknak ugyanis nem csupán arra kellene összpontosítaniuk, hogy mit tudnak termelni és piacra dobni, figyelniük kellene a társadalom valós igényeire is. A regionális és nemzetközi együttműködés, az igények, a jó tapasztalatok kölcsönös feltérképezése közös érdek, és ez hosszú távon a profittermelésre is jótékonyan hat.

A Global Compact tíz alapelve, amelyek az ENSZ nemzetközileg elfogadott dokumentumain alapszanak, az emberi jogok, a munkával kapcsolatos standardok, a környezetvédelem és a korrupcióellenesség témaköré¬ben fogalmaznak meg elvárásokat. Azon vállalkozásoknak, akik tagjai a Global Compactnak, üzletvitelükben nem csak a profitorientáltság, a társadalmi felelősségvállalás is jelentős hangsúlyt kap. A cégek saját dolgozóikra és a társadalom más tagjaira egyaránt tekintettel vannak működésük során.

A Global Compacttal szemben valódi szervezetként tevékenykedik a World Business Tanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD). A mintegy kétszáz vállalatot tömörítő szervezet kizárólag az üzleti élet és a fenntartható fejlődés kapcsolatával foglalkozik. A tanács platformot biztosít a vállalatok számára, hogy kutatásokat végezzenek a fenntartható fejlődésért, megosszák egymással tudásukat és legjobb módszereiket. A szövetség a fentiek mellett lehetőséget biztosít a cégek a kormányok és a civilszervezetek közös munkájához. A tagok több mint 35 ország 20 vezető iparágából kerülnek ki, közös erőfeszítéseiket 55 nemzeti és regionális üzleti tanács segíti világszerte.

Aktuális és szintén globális kezdeményezés a WWF „Föld Órája” akció, amelynek keretében a világ minden táján lekapcsolják a világítást egy órára. A Föld Óráján a nemzetközi természetvédelmi szervezet egymilliárd embert és ezer várost állít a kezdeményezés mögé. Az energiatakarékosság fontosságára és a klímaváltozás problémáira szeretnék felhívni a figyelmet az idén március 28-án este fél 9-kor kezdődő akcióval. A tavaly is sikeres kezdeményezésre az idén kétszer annyian regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik