Üzleti tippek

Az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása

Sok pályázatkészítő céghez képest a nagyobb rugalmasság, a kimagasló szakmai útmutatás, a megbízási díj nélkül vállalt megbízások, az etikai normákat érvényesítő vállalati kultúra vezetett a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. töretlen fejlődéséhez.

Hogy élnél meg biológusként? Nemhogy a családodat, még magadat se tudnád eltartani a fizetésedből. Menj inkább közgazdásznak, azok jól keresnek! – tanácsolta Essősy Zsombornak legjobb barátja édesanyja. A biológia–kémia szakos, kecskeméti gimnazista megfogadta az intelmet. Elsőre be is jutott a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemre, és néhány év múlva a Menedzserek Országos Szövetsége az év fiatal menedzserének választotta.

Négyen négyfelé

Essősy Zsombor korán kezdett dolgozni. Alig 20 esztendősen középiskolásokat tanított, majd rövid ideig egy brókercégnél ügyfélkapcsolattal foglalkozott. Aztán projektmenedzsernek vették fel az amerikai tulajdonban álló Impact Ltd.-hez. „Nagyon szerettem ott lenni. Napi 12–14 órában főként vidéki vállalatoknál dolgoztam, ahol hatékonyságnöveléssel foglalkoztam” – emlékszik első komoly munkahelyére. Új vezetőség érkezett azonban, amely nem hagyta a fiatalokat érvényesülni. Ezért három társával közösen alapítottak egy saját szervezetfejlesztő céget. Később megvált a vállalkozástól, mert be kellett látnia, hogy a négy tulajdonos nem egy irányba húzza a szekeret.

Megbízási díj nélkül

2003 utolsó hónapjaiban azon gondolkodott, hogy ha a következő évtől az EU-s forrásokkal megnyílik a „pénzcsap”, akkor pályázatokkal lehet majd nyerni. Megalapította vállalkozását, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) Kft.-t. A név determinálta, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak pályázatkészítéssel. „Akkor még nem voltam biztos benne, hogy ez olyan termék lesz-e, amelyet hosszú távon is el lehet adni. Most már tudom, hogy igen” – állapítja meg. Közel az államigazgatási szervezetekhez, az Alkotmány utcában bérelt irodát, ahol egyetlen asszisztenssel kezdett dolgozni, és már akkor a prémiumszegmensbe pozícionálta cégét.

Első ügyfelük a Danone volt. „Ismeretlenül felhívtam a gazdasági vezetőt, s megkérdeztem, lenne-e kedvük EU-s forrásra pályázni. Volt” – mesél a kezdetekről.

A Danone el is nyert 100 millió forint pályázati támogatást a MAPI segítségével.

Hamarosan csatlakozott a cégéhez öccse, Ádám. Csak néhány hónapot akart ott tölteni, amíg megfelelő munkahelyet nem talál magának. Végül maradt, és hosszabb ideje ő a 2008 óta vezérigazgatói beosztásban dolgozó bátyja első számú helyettese – operatív igazgatóként. „Eleinte nehéz volt, de ma már külön tudjuk választani, hogy a mindennapi életben jó testvérek vagyunk, itt viszont én vagyok a főnöke” – beszél kapcsolatukról Essősy Zsombor.

A MAPI a pályázatkészítéstől a szerződéskötésen és fenntartási időszakon át egészen a projekt végső lezárásáig segíti partnereit. Több mint 400 ügyfelük elégedettségét az országban egyedülálló, 90 százalékon felüli sikerességi mutató igazolja. Ügyfeleik 98 százaléka visszatér hozzájuk. Számos magyar és nemzetközi szervezet tagja a cég, sok bank dedikált szakértője. Néhány kivételtől eltekintve megbízási díj nélkül, sikerdíj fejében teljesítik megbízásaikat. Ötéves működés alatt több mint 40 milliárd forint támogatást sikerült szerezniük. Magyarország egyik legeredményesebb, legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező, pályázati projektmenedzsmenttel foglalkozó vállalkozása lett a MAPI.

Szívbarát munkahely

Az alkalmazottak létszáma folyamatosan nőtt, ezért átköltöztek a XXI. századi környezetet nyújtó Xenter Irodaházba, ahol 2008 végén pályázati munkakörben már több mint 20 ember dolgozott. A 2008-as évüket az egyik legjobbnak könyvelhették el, árbevételük az előző évi 225 millióról 320 millió forintra bővült.

Essősy Zsombor büszke rá, hogy ezt az összeget nem termékkereskedelemmel, hanem a fejükkel, a tudásukkal érték el. 2008 nyarán a cég társasági formát váltott, zrt. lett, így ha például kockázatitőke-társaság érdeklődne irántuk, azonnal ajánlatot tudnak neki tenni.

„Cégünk azért jó, mert erős a belső kohéziónk. Biztonságot sugárzunk, ami stabil hátteret ad” – vélekedik a vezérigazgató. Vállalati kultúrájuk részét képezi az odafigyelés az egészségre, a mozgásra, amelynek eredményeként 2006-ban elnyerték a Health Workplace Amcham Award-díjat, két évvel később a Szívbarát Munkahely-pályázat középkategóriájában az I. helyezést.

Tavaly januárban 2008-at a konszolidáció és a fontolva haladás évének tűzték ki. Komoly kihívást jelent a magánélet és a munka összehangolása. Bár hétvégén nem járnak be, hétköznap a többség este nyolckor vagy még tovább is az irodában dolgozik, ezért a kollégák emberi kapcsolatai háttérbe szorulnak. „Sokan beáldozták a magánéletüket a jó eredményekért, de ez hosszú távon nem megy. A probléma megoldása 2009-ben kardinális kérdés. A cégben tovább kell javítanunk a hatékonyságot, és még négy-öt szakembert fel kell vennünk” – szögezi le.

A jövőtől nem tart Essősy Zsombor. Az EU-s források 2013-ig biztosan nem apadnak el. Utána is lesznek pályázatok, talán kisebb összegekkel. A piac hosszú távú, 10–20 évre is látható, hogy meg lehet belőle élni. A mostani munkamennyiség miatt a létszámot akár 100 főre is növelhetnék, de félő, hogy ez a minőség romlását vonná maga után. Kisebb léptékkel tervezik a növekedést, inkább nem vállalnak el minden ügyfelet. Akiknek dolgoznak, azokat viszont kivételezettként kezelik, és odafigyelnek minden rezdülésükre.

eSSŐSY ZSOMBOR

35 éves, közgazdász, hivatásos lobbista. 2003-ban megalapította a Magyar Pályázatkészítő Iroda Kft.-t, amelynek ügyvezető igazgatója, majd 2008-tól, a cég zrt.-vé alakulásától vezérigazgatója.

A Junior Achievement Alapítvány kuratóriumi tagja, a Magyar Logisztikai Szövetség számvevő bizottságának elnöke, a Joint Venture Szövetség tagja, a Menedzserek Országos Szövetsége választmányi tagja.

Nős, egy hat- és egy négyéves kislány édesapja. Szabad idejében lányaival biciklizik vagy egy fitneszközpontban edz.

a DÍJ

„Először indultunk az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása-címért 2008-ban. Helyezésünk azt igazolja, hogy gazdasági folyamataink jók, továbbá hogy konkurenseinkkel szembeni előnyünk fejlett vállalati kultúránkban rejlik” – fogalmaz Essősy Zsombor.

a SIKER TITKA

Bizalom. Bizalmi bázis kiépítése a cégen belül, ami a megbízónknak is feltűnik, s ez az alapja annak, hogy éppen minket választ.

Kitartás. Akármennyi buktató is van egy-egy folyamatban, nem szabad visszakozni. Ha egyszer elindítottunk valamit, azt végig is visszük.

Türelem. Ez óriási erény. Egy-egy üzleti kapcsolat lehet, hogy csak egy, kettő vagy három év múlva érik be. Nem szabad siettetni, mert az csak gátolja a folyamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik