Üzleti tippek

Szlovákiai cégalapítás

Tekintsük át, miért éri meg Szlovákiában céget alapítani, és mire kell felkészülnie annak, aki már ott működik.

Szlovákiában négy lehetséges cégforma létezik: közkereseti társaság (v.o.s.); betéti társaság (k.s.); korlátolt felelősségű társaság (s.r.o.) és részvénytársaság (a.s.). Ezek közül a kis- és közepes méretű vállalkozások esetében az s.r.o. a legkedveltebb alapítási forma. Egy s.r.o. alapításához és bejegyzéséhez szükséges a társasági szerződés (az alapítók aláírásait kötelező közjegyzővel hitelesíttetni), a letétkezelő nyilatkozata, aláírásminta, illetőleg az alapítók és az ügyvezető azonosító okiratai. A törzstőke minimuma 5000 euró. Az alapítás és bejegyzés teljes költsége (közjegyzői díjjal, okiratok hivatalos fordítási költségeivel) kb. 470 euró. A hatósági bejelentés és cégbírósági bejegyzés három hetet vesz igénybe.

A fenti díjakból a bejegyzési illeték 331,50 euró, amely csökkenthető, ha a cégbejegyzés elektronikus rendszerét használjuk. Itt a bejegyzési illeték megfeleződik (egy s.r.o. esetében tehát 165,5 euróra), azonban az elektronikus aláírás azonosítása miatt az eljárás 7–10 nappal tovább tart. A fentiek mellett felmerül ügyvédi és esetleges adótanácsadói költség is, amely 1000–3000 euró között mozoghat.

A cégbírósági és az ipari, kereskedelmi engedélyezési eljárás szlovák nyelven történik. A társaság üzleti tevékenységét csak a cégbírósági bejegyzést követően kezdheti meg, ellentétben hazánkkal, ahol már az alapító dokumentumok ügyvédi ellenjegyzése után „szabad a vásár”.

Indul az üzlet

A legegyszerűbb a piacra lépés egy helyi ügyvezetővel rendelkező s.r.o.-n keresztül. A legjobb, ha a társaság székhelye egy ügyvédnél van – elkerülendő a bérleti szerződéssel kapcsolatos hosszadalmas tárgyalássorozatot. Cégalapításnál nem szabad spórolni a társasági szerződésen, mert ilyen módon elkerülhetők a későbbi magas következményes költségek.

A külföldi vállalkozók számára a társasági szerződés kétnyelvű elkészíttetése magától értetődő kell, hogy legyen.

A szlovákiai vállalkozás nagy versenyelőnye a munkajogi és adózási szabályozásokban rejlik. A minimálbért törvény szabályozza, a tevékenység jellege szerinti csoportok alapján hat minimálbér-kategória létezik. A legalacsonyabb havi minimálbér 295,50 euró.

A járulékok tekintetében konkrét példával élve egy 15 000 eurós (kb. 4 millió forint) éves bruttó munkabér a munkaadó számára 5200 euró (kb. 1,4 millió forint) összegű járulékos költséget, a munkavállaló számára pedig kb.

11 150 euró (kb. 3 millió forint) nettó bevételt jelent.

Ez a magyarországi munkaadó teljes bérköltségével szemben óriási különbséget jelent, és ily módon világos a versenyelőny a szlovák társaságok javára. Látható, hogy a magyarországi munkavállalókhoz képest Szlovákiában a bruttó munkabér lényegesen nagyobb része marad nettó jövedelemként a munkavállalónál.

2004. január 1. óta a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó minden jövedelemkategóriában egységesen 19 százalékos. Ez további szembetűnő előny a szlovákiai vállalatok számára, mivel sem a magyarországihoz hasonló különadót, sem pedig iparűzési adót nem kell fizetniük. További előny, hogy az adózott eredmény felosztása esetén a társaság tulajdonosai osztalékadót sem fizetnek.

Dr. Szabó Dénes,
az e|n|w|c regionális jogi tanácsadó iroda budapesti partnere

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik