Üzleti tippek

Pénzt követeltek a Megyeri hídon

Mintegy 50 vállalkozó és ugyanennyi cég képviselője követelte kiegyenlítetlen számláik kifizetését a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt.-től a Megyeri híd pesti hídfőjének járdáján. A követelések összege pár százezer forinttól néhány száz millióig terjed.

A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy az állam, miután kifizette a fővállalkozót, ne vonuljon ki a láncból, hanem érje el az alvállalkozók kifizetését. Egy egyéni vállalkozó, aki hegesztőként dolgozott a hídon, 1,3 millió forintról mutatott be tartozáselismerő nyilatkozatot. A demonstrálók úgy tudják, hogy például egy „maszek” darusnak 30 millióval, míg egy emelőgépes nagy cégnek 270 millió forinttal tartozik a Ganz Acél.

Sok cég már bedőlt, mintegy 500 ember vesztette el munkáját a ki nem fizetett számlák miatt – nyilatkozta Horváth László, a demonstráció szervezője, az Artjob Kft. kereskedelmi igazgatója. Több cég hitelt vett fel, hogy finanszírozták az általuk végzett munkát, most pedig nem tudják visszafizetn. Van olyan vállalkozó, akinek a háza és az autója ment rá a hídépítésre.

Horváth László bemutatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től kapott kimutatást, amely szerint 25 milliárd 582 millió forintot fizetett ki a fővállalkozó Hídépítő Zrt.-nek. Ez utóbbi cég azt állítja, hogy a Ganz Acélt kifizette ebből, míg a Ganz Acél arra hivatkozik, hogy nem kapta meg a pénzt. Viszont közös asztalhoz nem ülnek le.

A demonstrálók attól tartanak, hogy a Ganz Acélt “kiürítik” a tulajdonosok, és végleg elvész a nekik járó pénz. Miután a Ganz Acél egyik tulajdonosa a Hídépítő, azt is várják, hogy hasson oda: a követeléseiket fizesse ki. Miután a híd állami beruházás volt, az állam se tekintse magát kívülállónak azzal, hogy a fővállalkozót kifizette – mondták többen is a demonstrálók közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik