Üzleti tippek

Szerdától sztrájkol Ferihegy

Általános és határozatlan idejű sztrájkot hirdet két szakszervezet is Ferihegyen szerdán reggel 6 órától, a munkabeszüntetés alatt járatok késésére, törlésére lehet számítani - közölte a Budapest Airport. A reptér akár napokra is megbénulhat.

Szerdán a menetrend szerint összesen 250 járatot indít és fogad Ferihegy – mondta Szollár Domokos. A munkabeszüntetést a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), valamint a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hirdette meg, de valószínűleg csatlakoznak hozzá a Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási Kft. dolgozói is, így a BA azt tanácsolja a légitársaságoknak, hogy más repülőtéren tankoljanak.

A BA szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a munkabeszüntetéshez mely terület hány dolgozója csatlakozik.

A Malév egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást, így még nem tudni, hogy a légitársaság mely járatait érintheti a munkabeszüntetés – mondta el Németh Krisztina, a Malév szóvivője.

Új kollektív szerződésért küzdenek

A sztrájkot azt követően jelentették be, hogy kedden megállapodás nélkül ért véget a tárgyalássorozat a ferihegyi repülőtéren a Budapest Airport és a két érdekvédelmi szervezet, a LESZ és az RDSZSZ között.

Az RDSZSZ a repülőteret üzemeltető Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését és egy új kollektív szerződés aláírását követelte – áll a közleményben. A Budapest Airport hangsúlyozza: a sztrájktárgyalás nem alkalmas fórum a kollektív szerződés megvitatására, arra a június 24-én kezdett tárgyalássorozat folytatása lenne a legjobb mód, amelyen a Budapest Airport valamennyi reprezentatív érdekképviselete részt vesz.

A BA mintegy öt hónapja kezdett tárgyalásokat a ksz módosításáról.

A szerkezeti átalakítást nem fogadja el a BA

Az RDSZSZ másik követelése, az átalakítási program felfüggesztése a Budapest Airport számára elfogadhatatlan. A szerkezeti átalakítás 2006-ban kezdődött és a modernizálásnak köszönhető, hogy számos nagy hazai vállalattal ellentétben a Budapest Airportnak nincs szüksége radikális létszámcsökkentésre, a cég a nehéz gazdasági helyzet ellenére is megfelelően működik.

A BA tovább folytatja az üzemeltetési részleg átalakítását, kiszervezi a takarítást, amiről már 2006 februárjában megállapodott valamennyi reprezentatív szakszervezettel – jelenti ki a munkáltató.

Lemaradhatunk

Jost Lammers vezérigazgató a közlemény szerint elmondta: „Az átalakításokkal a BA hosszú távú stabilitását teremtjük meg, annak érdekében, hogy a legtöbb munkahelyet tudjuk hosszú távon megőrizni. Nehéz helyzetben van a légiközlekedési iparág és a Budapest Airport is nagyon erős versenyben van Prágával, Béccsel. Ha nem lépünk most, lemaradhatunk, és a légitársaságok Budapest helyett más repülőteret választanak. Ez pedig hosszú távon valamennyi munkahely, sőt a magyar gazdaság egészét is veszélyeztetheti.”

Hozzáteszik: a BA minden átalakításról a jogszabályoknak megfelelően, folyamatosan konzultált az érdekképviseletekkel. Az átalakítás nem jár csoportos létszámleépítéssel.

Megbénulhat a repülőtér

Akár több napra is megbénulhat a ferihegyi reptér szerdától a sztrájkot szervező szakszervezetek szerint, amelyek akár éjszaka is készek folytatni a tárgyalásokat.

Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) sztrájkbizottságának elnöke kedden este az MTI-nek elmondta: a keddi tárgyaláson nem közeledett a felek álláspontja egyetlen kérdésben sem, amiért a sztrájkbizottság elnöke a munkáltatót tette felelőssé. Több kompromisszumos javaslata is volt az érdekképviseletnek, a BA menedzsmentje azonban mindegyiket “lesöpörte” – tette hozzá.

Csorba Attila, a sztrájkot hirdető másik szakszervezet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke is úgy vélte, hogy az álláspontok nagyon távol vannak egymástól, a munkáltató mintha meg sem hallaná a szakszervezetek javaslatait.

A Malév felkészül

A Malév mindent megtesz, hogy járatait a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nél kialakult helyzet ellenére üzemeltetni tudja, a légitársaság vezetés a szerdán a műszakváltásokat követően értékelni a kialakult helyzetet – közölte a Malév.

A közlemény szerint a légitársaság rendelkezik saját műszaki és földi kiszolgálással, ugyanakkor a repülőtér utasbiztonsági szolgálatát és üzemanyag-ellátását érintő munkabeszüntetés a Malév számára is kritikus lehet a sztrájk támogatottságától függően.

A Malév vezetése jelenleg úgy ítéli meg, hogy a reggeli órákban az üzemeltetést biztosítani tudja. Ez szerdán 10 óráig összesen 20 induló járatot jelent – áll a közleményben.

A légitársaság vezetősége a reggeli műszakváltásokat követően – reggel 6 és 7 óra között – tudja értékelni a kialakult helyzetet és annak alapján hozza meg az üzemelést érintő döntéseket.
A Malév folyamatosan tájékoztatást ígér az utasainak. Kérik azokat, akik a reggel 6.20 óra után induló járataikkal utaznak, hogy a szokásosnál egy órával korábban menjenek ki a repülőtérre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik