Üzleti tippek

Milyen szektorok védettek a válságban?

A válság egyre mélyül Olaszországban és Franciaországban is. Itthon a gyógyszeripari és az energetikai cégek vészelhetik át nagyobb veszteségek nélkül a krízist.

A Coface nemzetközi hitelminősítő szerint a korábbi válságokhoz hasonlóan körülbelül másfél-két évig tarthat a recesszió, mert ha a globális gazdaság növekedése tovább lassul is, a vállalatok képesek lesznek ehhez alkalmazkodni.

A jelenlegi pénzügypiaci helyzet új és ismeretlen tényező az elmúlt 30 év nagyobb kríziseihez mérten, eddig a reálgazdasági problémák: a nyersanyagok árrobbanása generálta a bajt.

„Magyarországon 2005-2006 óta folyamatosan nő a fizetésképtelenségi eljárások száma, de ez megszorító intézkedések hatása miatt kezdődött, amelyek a GDP-növekedés lassulását és a belső kereslet visszaesését hozták magukkal” – vélekedett Dercze Zoltán, a Coface magyar országigazgatója. Az EU-tagországok között az élbolyban álltunk ezen a területen.

A cég adatbázisa alapján Magyarországon 2008 első felében nem látszódott a fizetésképtelenségi eljárások számának drasztikus növekedése a 2006-2007-es időszakhoz viszonyítva.

Kiknek lesz a legfájdalmasabb?

A jövő év mindenképpen problémásnak tűnik a magyar vállalkozások szempontjából, hiszen csökken a világpiaci növekedés. A magyar export domináns része az EU-országokba irányul, azon belül is Németország a legnagyobb felvevőpiaca a magyar termékeknek. Ugyanakkor további problémákat okoz az autógyárak leállása vagy kapacitáscsökkentése, amely a magyar autóipari beszállítóknál is hasonló gyakorlatot generált.

Az építőiparra ugyancsak nehéz időszak vár, mert szemmel látható az állami megrendelések csökkenése, de a lakossági ingatlanvásárlások visszaesése is kezdi éreztetni a hatását.

A szórakoztatóelektronikai termékeket előállító vagy árusító cégek is bajban lesznek, hiszen a banki hitelekből finanszírozott vásárlások egy időre leállnak. Megnövekvő munkanélküliség miatt további gondok várhatók, és 2010 előtt nem várható javulás a Coface szerint.

Mit lehet tenni?

Nem tanácsolják a vállalkozásoknak a hosszú távú beruházásokat, hacsak nem áll rendelkezésükre jelentős tőke. Ugyanakkor a költségoldalon is azonnal reagálni kell, és a szükséges likviditási lehetőségek feltérképezésére is kell fordítani energiát.

A válságot aránylag jól vészelhetik át Magyarországon a gyógyszeripari, és energiaipari cégek. A mezőgazdaság bizonyos szegmensei is stabilabbak, mert ugyan keresletcsökkenés bekövetkezhet, de enni kell, azaz ezek nem halasztható beszerzési tételek.

Olaszországban és Franciaországban is gondok vannak

Olaszországban a vállalatok hitelkockázatát a növekedés lassulása, az emelkedő költségek és a hitelek szűkössége rontja. Az ország negatív megfigyelési listára került több nemzetközi szervezetnél.

Franciaországot is érzékenyen érintette a válság. A Coface azt tapasztalta, hogy a vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma meredeken nőtt: 2008 szeptemberében 75 százalékkal volt ezek száma nagyobb, mint egy évvel korábban. Az emelkedés mértéke még a nyári adatokhoz képest is jelentős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik