Üzleti tippek

A Wizz Air “beköltözik” Ferihegyre

A Wizz Air diszkont-légitársaság és a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szorosabb együttműködéssel igyekszik a költségeit csökkenteni.

Wizz Air vezérigazgatója szerint sikerült a Budapest Airport Zrt.-vel néhány kérdésben megállapodni, mint például abban, hogy a repülőgéphez ne buszok vigyék az utasokat. Váradi József azt nem kívánta újságírói kérdésre elárulni, hogy összességében mekkora költségmegtakarítást érnek el, csak annyit mondott, hogy az arány két számjegyű lesz. A Wizz Air „beköltözik” Ferihegyre, mert 130 négyzetméter területet bérel a Budapest Airporttól a személyzet részére.

A Budapest Airport kibővíti a 2007-ben bevezetett kedvezményeket, hogy ezzel ösztönözze a légitársaságokat a repülőtér használatára. A három évre szóló engedményeket öt évre terjesztik ki. Az új járatok esetében a légitársaságok az első évben mentesülnek a leszállási díjtól, a második évben 75 százalék, a harmadik évben 50 százalék a kedvezmény mértéke. Új elem, hogy a negyedik évben 25 százalék, az ötödikben pedig 10 százalék a kedvezmény aránya.

A Budapest Airport vezérigazgató-helyettese, Dimitrios Gatsonis a pénzügyi válság hatásaival kapcsolatban elmondta, hogy a privatizációs vételár kifizetésére felvett hitelek mögött erős bankkonzorcium áll, így annak finanszírozásával nincs probléma. Ugyanakkor a repülőtér-üzemeltetésnek jó a készpénztermelő képessége, ezért a gazdálkodás stabil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik