Üzleti tippek

A klónok számadása

Manapság egyre többet hallani a családi vállalkozások időszerű bajairól: a generációváltással járó kihívásokról, mellyel legutóbbi számában az Üzlet & Siker is foglalkozott.

Tíz cégtulajdonosból kilencnek esélye sincs átadni vállalkozása irányítását valamelyik gyermekének, mert az vagy nem alkalmas rá, vagy nem érdekli a családi üzlet átvétele. Ilyenkor vetődik fel, hogy független, profi, de ellenőrizhető ember, alkalmazott ügyvezető kerüljön a posztra. Legtöbbször azonban kudarcot vall a próbálkozás.

A leggyakoribb gond, hogy egy tulajdonos egészen más módon irányítja vállalkozását, mint egy alkalmazott menedzser. A tulajdonos „Isten után az első”, vagyis teljhatalma van, elvileg bármit megtehet és gyakran meg is enged magának olyan dolgokat, amilyeneket egy alkalmazott egyszerűen nem tehet meg.

A tulajdonos ráadásul gyakran „zsonglőrként” vezeti vállalkozását. Ez egyáltalán nem túlzó kifejezés, és több szempontból is hűen jellemzi, milyen vezetőre lenne a helyére szükség. Ugyanilyen zsonglőrre, ráadásul személyiségben rendkívül hasonlóra (igazából egy klónra), mert egy más személyiségű ember teljesen másként vezetné a céget, ami egy kis- vagy középvállalatot a legjobb szándékkal is gyorsan a lejtőre vihet.

Klónozás indul!

Egy új vezető, aki átveszi a tulajdonos helyét, biztosan egészen más személyiség, ezért kell egy kis idő (akár 6–8 hónap is), mire a cég elkezd hozzá idomulni, és ő elkezdi igazán hatékonyan irányítani. De egy tipikus magyar vállalkozásnak erre nincs 6–8 hónapja, sokaknak még 3 sem.

Ez a csapda lényege. A tulajdonos személyisége, vezetési, irányítási stílusa olyannyira rányomja a bélyegét vállalkozására, hogy azt rajta kívül szinte senki nem lenne képes átvenni. Legalábbis annyi idő alatt biztosan nem, amennyi rendelkezésére áll.

További bökkenő, hogy sok vállalkozás irányításához nemcsak komoly vezetési, hanem szakmai tudás szükséges, s ez rendkívüli módon beszűkíti a szóba jöhető alkalmazott cégvezetők körét. Sok iparágban egyenesen lenullázza, mivel speciális réspiacra alakult a vállalat, vagy a szakma legjobb szakembere alapította a vállalkozást, így az utána következő már nem tudja hozni azt a színvonalat, amit ő.

Nem véletlen, hogy amikor egy multi megvesz egy magyar céget, akkor gyakran csak a felét fizeti ki a teljes vételárnak, majd 3 évig arra kötelezi a korábbi tulajdonost, hogy alkalmazott ügyvezetőként irányítsa a céget, és csak akkor kapja meg a vételár fennmaradó másik felét, ha 3 év múlva bizonyos üzleti célok megvalósulnak. Ehhez képest sok vállalkozó arról álmodik, hogy jön valaki, aki egyik napról a másikra megvásárolja a cégét, és ő már mehet is világkörüli útra, utána pedig a vízözön…

Nyugdíjprojekt vállalkozóknak

A megoldás az lehet, ami Németországban teljesen általános, hogy a cégtulajdonos a munkatársai közül szemeli ki utódját, de már évekkel a visszavonulása tervezett ideje előtt. Itt fontos megjegyeznem, hogy előre gondolkodik, vagyis nem akkor áll neki kapkodni, amikor 3–5 éve már nyugdíjban kellene lennie.
Ez után fokozatosan, hónapról hónapra egyre több dologba avatja be, és természetesen teszteli, hogyan birkózik meg a feladatokkal. Az utódon sincs óriási nyomás, hogy hirtelen a nyakába szakad egy teljes cég irányítása, és ha valamit eltol, akkor akár oda a teljes vállalkozás. A tulajdonos kockázata is lényegesen kisebb, de legfőképpen kezelhető. Ha menet közben kiderül, hogy a delikvens mégsem lesz alkalmas az utódlásra, még mindig marad idő egy másikat keresni és kinevelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik