Üzleti tippek

Gyurcsány: csökkenő adók, változatlan kiadások

admin

2008. 08. 27. 10:36

Gyurcsány úgy próbálná az adókat csökkenteni, hogy az állami kiadásokat nem mérsékelné - derült ki a fizetett hirdetésként megjelent Gyurcsány-mellékletből. Az öt százalékpontos járulékcsökkentés áprilistól lenne csak hatályos, forrása pedig a fehéredés lenne. Gyurcsány elkülönítene vésztartalékot is, nem tudni, minek a terhére.

Négy év alatt 1000- 1200 milliárd forinttal csökkentené az adóterheket, 10 százalékponttal a járulékokat Gyurcsány Ferenc – derül ki a miniszterelnök fizetett hirdetésként, a Népszabadságban megjelent cikkéből.

A kedden kiszivárgott részletek, amelyekről a FigyelőNet is beszámolt, jobbára helytállóak voltak: Gyurcsány már jövőre eltörölné a vállalatok szolidaritási adóját, viszont 16-ról 18 százalékosra növelné a társasági adó kulcsát. Ez a vállalatoknak a költségvetés 2008-as irányszámai alapján számolva évi mintegy 85 milliárd forintos adókönnyítést jelentene. (Frissítés: később, a miniszterelnök szóbeli megnyilatkozásaiból kiderült, 25 milliárdról lehet szó, keedvezményeket is kivezetnek ugyanis)

Sajátos járulékcsökkentés

Öt százalékponttal csökkentené a miniszterelnök a járulékokat. Ez a lépés, ha az összes foglalkoztatott teljes bérére vonatkozna, éves szinten – Veres János pénzügyminiszter korábbi közlése szerint – nagyjából 400 milliárd forinttal kurtítaná meg a költségvetés bevételeit. Gyurcsány Ferenc azonban csak jövő év áprilisától vezetné be az intézkedést, ezzel tompítva annak költségvetési hatását. Ezt tovább gyengíti, hogy a kedvezőbb mértéket csak a bérek első 140 ezer forintjáig lehetne alkalmazni.

Helytálló volt az a már kedden kiszivárgott információ is, amely szerint a személyi jövedelemadó kulcsai nem változnának. Megváltozna viszont az összeghatár az első kulcsnál: 1,7 millió forintról 2 millió forintra nőne.

Forrás a fehéredés?

Gyurcsány az adócsökkentés forrásairól írt cikkében így fogalmaz: „A gazdasági érdekképviseletekkel folytatott megbeszéléseken a gazdaság kifehérítésének egyetlen feltételét az érdemi adó- és járulékcsökkentésben látják partnereink. (…) ha az adócsökkentés kifehéredést von maga után, akkor a kifehéredés meg adócsökkentést eredményezhet.”
Ezt a logikát azonban eddig sem a Pénzügyminisztérium által felkért Kopint-Tárki tanulmánya , sem a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal szakértői, sem tudományos kutatók nem erősítették meg. Azt a tézist, hogy az adócsökkentésnek a fehéredés lenne a fedezete, eddig csak a Fidesz politikusai hangoztatták.

A szakértők által készített reformcsomagok kivétel nélkül hangsúlyozták, hogy a járulékokat csökkenteni adóátrendezéssel (például áfaemeléssel), illetve az állami költségek csökkentésével lehet. Az adóátrendezés szükségszerűen azt jelentené, ha könnyítünk a vállalkozások terhein, akkor az áthelyeződne a polgárok vállára – írja Gyurcsány a tanulmányában.

Cél: a Fidesz programja

Kiadásokat lefaragni az állami szféra további karcsúsításával már nem lehet szerinte (ez az értékelés egyébként egybevág az Állami Számvevőszék jövő évi költségvetésre vonatkozó tanulmányának megállapításával), a szociális kiadások lefaragásért pedig túl nagy árat kellene fizetni, s persze a kovergenciaprogramot is tartani kell, nem lehet az adócsökkentést államadósságból finanszírozni.

Nem marad más hátra Gyurcsány szerint, mint a fehéredési várakozásokra alapozva adókat csökkenteni, a fehéredés ösztönzője pedig az alacsonyabb adók és az adóelkerülőkkel szembeni „nulla tolerancia” lenne. A miniszterelnök tehát immár valóban nekilátna a Fidesz programjának, nemcsak annak céljait (a Fidesz választási programja 10 százalékpont körüli járulékcsökkentést javasolt, amelynek fedezetéül a foglalkoztatottság növekedése révén elért többletvételt jelölte meg), hanem a célok forrásait tekintve is a riválishoz lényegileg hasonló nézeteket vallva.

A fehéredést Gyurcsány sem látja garantáltnak, ezért az írja: „A következő évi költségvetésben az adócsökkentés mértékével megegyező, 300 milliárd forint nagyságú adócsökkentési alapot képezünk.” Ha az alapnak fel kell használni „egy részét vagy egészét, akkor az arányosan csökkenti a későbbi adócsökkentés lehetőségét”. Arról azonban nem szól a tanulmány, hogy a jövő évi 300 milliárd forintos alapot mely költségek terhére különíti el a kormány.

Nulla tolerancia, munkáért segély

Figyelmet érdemlő Gyurcsány azon elképzelése is, hogy általánosan kötelezővé tennénk a bérek és a nagyobb értékű vásárlások, kereskedelmi szállítások átutalással történő kifizetését. Számla nélküli értékesítés vagy feketefoglalkoztatás esetén a jelenleginél sokkal szélesebb körben időlegesen vagy véglegesen felfüggesztenénk, korlátoznánk az üzleti tevékenység folytathatóságát – ígéri a fizetett Gyurcsány-melléklet.

Érdemes megvizsgálni azt is Gyurcsány szerint, hogy “akik önként bejelentve elindulnak gazdálkodásuk, üzleti tevékenységük kifehérítésének útján, azok bizonyos feltételekkel mentesülhetnek a múltra vonatkozó szankciók alól, illetve többéves átmenettel, fokozatosan vállalniuk kell a teljes és törvényes közterhek megfizetését”.

Gyurcsány a tanulmányban azt is bejelenti, „munkaképes korú állampolgárok közül a segélyezési rendszerben kizárólag azok vehetnek részt, akik egészségi állapotuk, esetleg más méltányolható okok miatt nem képesek munkával biztosítani önmaguk és családjuk fenntartását”. 2010-ben már ötvenezer ember dolgozna a Nemzeti közfoglalkoztatási program keretében a miniszterelnök tervei szerint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.