Üzleti tippek

Kiszivárogtak Gyurcsány elképzelései

Járulékcsökkentés, a különadó eltörlése, a személyi jövedelemadó egyik összeghatárának eltolása szerepel javaslatként Gyurcsány Ferenc Népszabadságban szerdán - fizetett hirdetésként - megjelenő cikkében. Egyes részletek már kedd este kiszivárogtak.

Négy év alatt 1200 milliárd forinttal csökkentené az adóterheket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – értesült az MTV híradója.
Már jövőre eltörölnék a szolidaritási adót, ami 4 százalékponttal csökkentené a vállalkozások, illetve a magas jövedelmű magánszemélyeket sújtó adóterheket, ugyanakkor 16-ról 18 százalékra emelnék a társasági adót. (Frissítés: Az MTI szerint csak a vállalati különadóról van szó.) Ugyancsak már jövőre 4-5 százalékponttal csökkentenék a járulékokat.

Maradnak a kulcsok

A személyi jövedelmadó kulcsai nem változnának. Megváltozna viszont az összeghatár a középső kulcsnál: 1,7 millió forintról 2 millió forintra nőne. Nem emelnék meg viszont az általános forgalmi adót.

Gyurcsány Ferenc minderről az MSZP frakcióülésén beszélt. Lendvai Ildikó frakcióvezető a frakcióülésről utáni sajtótájékoztatóján konkrétumokat nem említett, mint mondta, a részleteket Gyurcsány Ferenc szerdán fogja nyilvánosságra hozni.

Komoly költségvetési hatás

Arról egyelőre nem szivárgott ki információ, a miniszterelnök a költségvetés mely kiadásain takarékoskodna. A járulékok 4-5 százalékpontos csökkentése – Veres János által adott korábbi információk szerint – mintegy 320-400 milliárd forintos kiesést okozna a költségvetésnek.

A költségvetés 2008-as irányszámai szerint a társaságok különadójából mintegy 170, a magánszemélyek különadójából pedig csaknem 27 milliárd forintra számít idén, így a különadó eltörlése jövőre nagyjából további 200 milliárd forinttal rövidíti meg a költségvetést – számolt utána a FigyelőNet. (A később megjelent MTI információk szerint a magánszemélyek különadójával nem kell számolni.)

Igaz, a társasági adó 18 százalékosra emelése “visszamentene” az idei tervezett bevételekkel számolva 85 milliárdot. A feltételezett intézkedések költségvetésre gyakorolt negatív hatása (amennyiben a hírműsor információi helytállóak) az idei irányszámok alapján mintegy 435-515 milliárd forint (mínusz 27 milliárd), nem számítva a személyi jövedelemadó összeghatár eltolásának hatását.

Sajátos járulékcsökkentés

Ez nagyjából a GDP két százalékának felel meg, s nagyjából egyébként a családi támogatások (2008-as előirányzat: 507 milliárd forint) összegének is, avagy – más összehasonlításban – Magyaroszág adósságszolgálatának (az államadósság törlesztésének költsége) durván a felének. A hírműsor szerint viszont csak 300 milliárd forint állna rendelkezésre a jövő évi adócsökkentésre.

Az MTI időközben napvilágot látott információi szerint a járulékcsökkentés csak jövő év április elsejétől lépne hatályba, s a bérek első 140 ezer forintjáig vonatkozna, ez magyarázatul szolgálhat az eltérésre.

Az MTV Este című műsorában Hiller István megerősítette a közszolgálati híradó információit. Arra a riporteri kérdésre, hogy honnan lett hirtelen mégis pénz adócsökkentésre, a politikus az elmúlt két év kormányzati munkáját, illetve a magyar gyorsulva növekvő GDP-t említette (ami az elemzők szerint egyébként egyszeri hatások eredménye, s egész régiónk az eurózónával együtt lassulás elé néz).

Forrás a fehéredés?

Az MTI szerint Gyurcsány cikkében a fehéredést jelöli meg az adócsökkentés forrásának, a miniszterelnök szerint az adókat csak abban az ütemben lehet csökkenteni, ahogyan többletbevételei lesznek a költségvetésnek abból, hogy a kisebb adókat többen hajlandóak befizetni. Gyurcsány tehát immár valóban nekilátna a Fidesz programjának.

A Fidesz választási programja 10 százalékpont körüli járulékcsökkentést javasolt, amelynek fedezetéül a foglalkoztatottság növekedése révén elért többletvételt jelölte meg. Gyurcsány fehéredésen alapuló érvelése ezzel meglehetős rokonságot mutat. A miniszterelnököt sem a Pénzügyminisztérium által felkért Kopint-Tárki tanulmánya, sem a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal szakértői, sem tudományos kutatók nem biztatták azzal, hogy pusztán a fehéredés elegendő forrásokat jelenthet az adócsökkentésre – ezt a tézist eddig csak a Fidesz politikusai hangoztatták.

Zérő tolerancia és adóamnesztia?

A távirati iroda szerint – tán épp a fentiek miatt- Gyurcsány nem látja a fehéredést garantáltnak, ezért létrehozna egy adócsökkentési alapot, ami vésztartalékul szolgálna. Egyelőre nem tudni, minek a terhére, a költségvetés mely tételeit kurtítaná az alap összegével.

Az MTI úgy tudja, zéró tolerancia lenne az adóelkerülőkkel szemben a kormányfő elképzelései szerint, emellett lehetőséget adnának arra, hogy utólag se kapjanak büntetést azok, akik elindulnak gazdálkodásuk kifehérítése felé.

A kormányfő -a korábbi sajtóhírekkel összhangban- elindítaná a segély helyett munkát programot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik