Üzleti tippek

A rendszerváltás menedzserei

Mi a titka az előző generáció menedszereinek? Hogyan lettek bölcsészek cégvezetőkké? Ez a könyv a 90-es évek elején egyetemeken végzett, ma már top-vezetők karrierjét mutatja be.

A kutatók ötven, 30 és 36 év közötti vállalati felsővezetővel készítettek mélyinterjút, akik a rendszerváltás környékén kerültek ki az egyetemi padokból. Miért éppen őket választották a cégek? Akarták-e, tudták-e egyáltalán, milyen élet vár rájuk? Tudatos döntés, vagy a véletlen alakította így? Nos, a könyvből sok választ kapunk – és nem csupán a megkérdezett vezetők vagy a szerzők véleményét olvashatjuk ki a sorok közül.

Az 1990 és 1993 közé eső években agrármérnökből vagy tanárból is lehetett vezető, akár csúcsmenedzser is; egyetlen kritérium az idegennyelv-tudás volt.

Kik ők? Hogyan kerültek néhány hónap, év alatt olyan pozíciókba, amelyre „normális” körülmények között évtizedeket kellett volna várni? És nem utolsósorban: milyenek voltak, és milyenné váltak ezek a felsővezetők?

Az Aranykalitkában című könyv két tanár, Bokor Attila és Radácsi László (maguk is e generáció tagjai) felmérésének eredménye. Egyszerre izgalmas olvasmány, szociológiai látlelet, elgondolkodtató fejtegetés és kutatási napló.Tanulságos olvasmány a ma és a holnap vezetői számára arról, hogyan lehet(ett) bekerülni az aranykalitkába, és érdemes-e ott időzni.

Bokor Attila–Radácsi László: Aranykalitkában, Alinea Kiadó, 2007

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik