Üzleti tippek

A rendszerváltás menedzserei

admin

2008. 06. 13. 08:34

Mi a titka az előző generáció menedszereinek? Hogyan lettek bölcsészek cégvezetőkké? Ez a könyv a 90-es évek elején egyetemeken végzett, ma már top-vezetők karrierjét mutatja be.

A kutatók ötven, 30 és 36 év közötti vállalati felsővezetővel készítettek mélyinterjút, akik a rendszerváltás környékén kerültek ki az egyetemi padokból. Miért éppen őket választották a cégek? Akarták-e, tudták-e egyáltalán, milyen élet vár rájuk? Tudatos döntés, vagy a véletlen alakította így? Nos, a könyvből sok választ kapunk – és nem csupán a megkérdezett vezetők vagy a szerzők véleményét olvashatjuk ki a sorok közül.

Az 1990 és 1993 közé eső években agrármérnökből vagy tanárból is lehetett vezető, akár csúcsmenedzser is; egyetlen kritérium az idegennyelv-tudás volt.

Kik ők? Hogyan kerültek néhány hónap, év alatt olyan pozíciókba, amelyre „normális” körülmények között évtizedeket kellett volna várni? És nem utolsósorban: milyenek voltak, és milyenné váltak ezek a felsővezetők?

Az Aranykalitkában című könyv két tanár, Bokor Attila és Radácsi László (maguk is e generáció tagjai) felmérésének eredménye. Egyszerre izgalmas olvasmány, szociológiai látlelet, elgondolkodtató fejtegetés és kutatási napló.Tanulságos olvasmány a ma és a holnap vezetői számára arról, hogyan lehet(ett) bekerülni az aranykalitkába, és érdemes-e ott időzni.

Bokor Attila–Radácsi László: Aranykalitkában, Alinea Kiadó, 2007

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.