Üzleti tippek

Szigorú volt, de nem csalt a Mol

Saját nemtörődömségük miatt nem juthattak be a Mol közgyűlésére egyik tulajdonosa, a Templeton befektetési alap képviselői, mivel nem szerezték be az ahhoz szükséges dokumentumokat – állítja az olajcég. A Templeton korábban önkényesnek nevezte a Mol eljárását.

A Mol értetlenül áll a Financial Times pénteki cikkében megjelent vádak előtt, mely szerint egyik tulajdonosa, a Templeton képviselőit megakadályozták szavazati joguk gyakorlásában – közölte kedden az olajtársaság.

A Mol közgyűlési meghívójában évek óta egyértelműen szerepel, hogy milyen okiratokra van szüksége a részvényeseknek ahhoz, hogy részt vehessenek a közgyűlésen, illetve, hogy meghatalmazás esetén, miként kell igazolni a képviseleti jogosultságot. Ráadásul a meghívó a közgyűlés előtt több mint 30 nappal (2008. március 21-én) megjelent a társaság, a tőzsde és a felügyelet honlapján, így elegendő idő állt a részvényesek és képviselőik rendelkezésére a szükséges dokumentumok beszerzésére – állítja az olajcég.

„Természetesen sajnáljuk, ha részvényesünk vagy meghatalmazottja nem jut be a közgyűlésre, ugyanakkor a Templeton nyilatkozat több szempontból is félrevezető: azt állítják, hogy kizárólag eredeti cégkivonatot kérünk, valójában egy hiteles másolat is megfelelő lett volna – ám náluk sem eredeti, sem pedig másolat sem volt. Másfelől, ahogy ezt a hirdetményünk is tartalmazza: akár egy közjegyzői nyilatkozat is igazolhatja a képviseleti jogosultságot, ebben az esetben pedig egyáltalán nem kérünk cégkivonatot – ám a Templeton képviselője nem rendelkezett hiteles közjegyzői irattal sem – olvasható a Mol közleményében.

Mark Mobius, a Molban 3,1 százalékos részesedéssel bíró Franklin Templeton befektetési alap vezetője a Financial Times pénteki számában “önkényesnek” és a “vállalatvezetési normák jelentős megsértésének” nevezte, hogy cége képviselőjét nem engedték be az olajcég közgyűlésére. A befektetési alap vezetője szerint „ideje, hogy az Európai Unió a sarkára álljon és tegyen valamit ebben az ügyben”. A lap szerint több – magát megnevezni nem kívánó – fedezeti alap képviselője is így járt, ezért becslésük szerint 8-10 százaléknyi részvényt birtokló befektetők nem szavazhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik