Üzleti tippek

Jogi játékot játszottak a Hajdú-Béttel

A Hajdú-Bét Rt. felszámolása nyomán a valódi károsultak, a beszállító őstermelők hoppon maradtak, jó néhányan csődbe mentek – írja riportjában az ÉS-ben Rajnai Attila.

Pedig a felszámoláshoz vezető eljárás során több trükközés is látszik: közgyűlések szabálytalan összehívásától kezdve a szabálytalan napirendkitűzésig volt ott minden. És bár az illetékes ügyészség, bíróság többször is igyekezett beavatkozni, pontosabban az ügymenetet helyes irányba terelni, a vége az lett, ami: a beszállítóknak nem maradt semmi.

Az ügyben még az sem segített, amikor új eljárást kezdeményezett az akkor már székhely-áthelyezéssel illetékessé vált bíróság. „A főügyészségi beadványnak a Szegedi Ítélőtábla 2004. szeptember 22-én helyt adott és új eljárásra kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Cégbíróságot. Több mint egy év elteltével, 2005. november 24-én Szemők Szilárd, Bács-Kiskun Megyei főügyész-helyettes írásban kérte a jogerős bírósági határozat végrehajtását és az új eljárás lefolytatását a Bács-megyei cégbíróságtól.”

A felszólítást követően, néhány nap múlva, 2005. november 29-én megszületett a cégbírósági végzés, amelyben a Hajdú-Bét Rt. 2004. január 22-i közgyűlési határozatait megsemmisítették, mert a közgyűlés napirend-kiegészítéseit nem az alapszabály szerint tértivevényes levélben, hanem faxon, a nyolcnapos határidőt elmulasztva közölte a részvényesekkel.

A jogi játék azonban itt nem állt meg. A Hajdú-Bét Rt. a végzést megfellebbezte, egyebek közt azzal, hogy a felszámolási eljárás előrehaladta miatt az egykori állapot már nem állítható helyre. „A Szegedi Ítélőtábla 2006. március 2-án helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Cégbíróságnak a Hajdú-Bét Rt. 2004. január 22-i közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről szóló döntését.” A határozat azonban kimondja: mivel a felszámolást és a fizetésképtelenséget elrendelő határozat jogerős, ezért ezek ellen jogorvoslatnak nincs helye, valamint a törvény értelmében perújításra és felülvizsgálati kérelemre sincs lehetőség.

Jogketrecként emlegeti a helyzetet Rajnai. Úgy látja, bár a napjainkig tiltakozó termelők és beszállítók a Hajdú-Bét Rt. székhely-áthelyezésében vélik felfedezni kijátszásukat – és azt, hogy a káruk nem térült meg –, valójában a Debrecenből Kecskemétre történő költözésnek nincs köze ahhoz, hogy a cégcsoportot finanszírozó bankok még a felszámolás jogerőssé válása előtt éltek opciós jogukkal és megszerezték a Hajdú-Bét Rt. nagyértékű ingatlanjait. Az átjelentkezéssel ugyanis csak a felszámoló személye lett más, valószínűleg a Hajdú-Bét Rt. célja is ez volt.

(A riport részletei az ÉS-ben olvashatók!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik