Üzleti tippek

Totálkáros lett az AAA Auto?

Pénzük kétharmadát már elbukták a használtautó-kereskedelemmel foglalkozó cég befektetői, és nincs sok esély arra, hogy ebből sokat visszanyerjenek.

Tőzsdei szereplésének első gyorsjelentését tavaly novemberben tette közzé az AAA Auto, s már akkor is látszott, hogy a társaságnál nincs minden rendben. A profitabilitás elmaradt a menedzsment által a kibocsátáskor megfogalmazott tervektől, de ettől valószínűleg még kevés befektetőnek jutott volna eszébe, hogy a 2007-es év végül veszteséges lesz a társaságnál. Mégis így lett, alig három hónappal később ugyanis a menedzsment közleményt adott ki, melyben arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy senki ne számítson profitra, mivel a terjeszkedés költségei, a szakképzett munkaerő hiánya, illetve néhány könyveléstechnikai tétel a várakozásoknál nagyobb terhet rótt a cégre.

A veszteség mértékét akkor még nem közölték, így az idén február 28-án publikált gyorsjelentés újabb hidegzuhanyt tartogatott a befektetőknek. A negyedik negyedévben mintegy 2,3 milliárd forintot „sikerült” veszítenie a cégnek, amivel az éves eredmény mínusz 1,3 milliárd lett. Ráadásul a gyorsjelentésből világosan kiderült az is: nem csak a költségek elszállásáról van szó, hanem a bevételi dinamika is jócskán lelassult.

Azt a cégvezetés sem tagadja, hogy a problémák egyelőre még fennállnak, az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón azonban már nagy vonalakban vázolták, milyen intézkedéseket kívánnak tenni a profitabilitás helyreállítása érdekében. A tervek része a terjeszkedési ütem visszafogása, a telephelyek bevételének és nyereségének maximalizálása, csoportszintű költségcsökkentés megvalósítása, a szervezeti struktúra átalakítása – konkrétumokat azonban nem nagyon tartalmaztak az elhangzottak.

Arról, hogy az októberi tőzsdei bevezetés óta elszenvedett 66 százalékos esés után már olcsók-e a részvények, csak az idei első negyedéves eredmények, illetve az ezt követően publikálandó 2008-as éves tervek ismeretében lehetne bármit is állítani. Kérdés azonban, akad-e még befektető, aki az elmúlt fél év keserű tapasztalata alapján elhisz egy betűt is a cég menedzsmentjének prognózisaiból. Az árfolyam mindenesetre a tervek bejelentése óta is folyamatosan szakad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik