Üzleti tippek

Módosul a közbeszerzési törvény

A közbeszerzési törvényt módosító javaslat szerint kötelezően érvénytelen lesz az az ajánlat, amelyben a bérköltség nem éri el az adott ágazatra vonatkozó kamarai ajánlás bértarifáját. Az adminisztráció is csökkenne.

Több lényeges ponton módosulhat a közbeszerzési törvény. A tervek szerint nem lehetne megkötni a szerződést, ha jogorvoslati eljárás indul, és lényegesen megemelkednek az egyszerű eljárás értékhatárai. A módosító javaslat letölthető a Közbeszerzések Tanácsa honlapjáról.

Indokolni kell a kirívóan alacsony árat

A közbeszerzési viták egyik visszatérő problémája, hogy kirívóan alacsony az ár. A vesztes ajánlattevők gyakran arra hivatkoznak, hogy az árban kalkulált bér az építőipari kollektív szerződésbe foglalt béreket mélyen alulmúlja. Ez pedig a feketemunka „melegágya”. Ezt a problémát a javaslat a következőképpen rendezné: ha az ajánlat kirívóan alacsonynak értékelt ellenszolgáltatást tartalmaz, az ajánlatkérő köteles írásban kérni az általa lényegesnek tartott ajánlati elemekre vonatkozó adatokat, valamint indokolást. Mindezt különösen akkor kell teljesítenie, ha az ajánlati ár nem éri el az adott ágazatra vonatkozó kamarai ajánlásban rögzített ágazati bértarifát.

Az ajánlatkérő köteles érvénytelennek nyilvánítani az ajánlatot, ha nem tartja elfogadhatónak és a gazdasági ésszerűséggel összeegyeztethetőnek az indokolást. A gazdasági ésszerűséggel össze nem egyeztethetőnek minősül az indokolás különösen akkor, ha az ajánlati ár nem nyújt fedezetet a minimális munkabérre és az ahhoz kapcsolódó közterhekre.

Megemelt értékhatárok

A javaslat értelmében lényegesen megemelkedik az egyszerű közbeszerzések értékhatára, amely alatt nem kötelező a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Árubeszerzésnél az értékhatár 8 millióról 15 millió forintra, építési beruházásnál 15 millióról 30 millióra, míg szolgáltatásnál 8 millióról 15 millió forintra emelkedik. Új elemként kerül a felsorolásba az építési koncesszió és a szolgáltatási koncesszió, az előbbi 50 milliós, míg az utóbbi 15 milliós értékhatárral. A közszolgáltató ajánlatkérőknek jelenleg nincs közbeszerzési kötelezettségük. A javaslat szerint ebben a körben árubeszerzésnél 50 millió, építési beruházásnál 150 millió, míg szolgáltatásnál 50 millió forint lesz az értékhatár.

Jogorvoslati eljárás alatt nem lehet szerződést kötni

Jelenleg gyakori probléma, hogy a jogsértő eljárás végén az ajánlatkérő szerződést köt a nyertessé nyilvánított ajánlattevővel, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig nem tehet mást, mint néhány millió forint bírság kíséretében hatályában tartja a szerződést. A javaslat szerint, amennyiben jogorvoslati eljárás indul, a szerződést – az ügyben hozott határozat vagy a közbeszerzési ügy befejezését eredményező végzés meghozataláig – nem lehet megkötni. Kivétel, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság a szerződés megkötését engedélyezi.

Egyszerűsödő adminisztráció

Az egyszerűbb ajánlattételt segíti az az új szabály, amely szerint az ajánlatkérő nem kérheti azon tények, adatok igazolását, amelyek az ajánlatkérő számára közhiteles elektronikus nyilvántartásból ingyenesen elérhetőek és ellenőrizhetőek. Ezért a közbeszerzési ajánlatkérők számára ingyenes hozzáférési lehetőséget kell biztosítani a közbeszerzési kizáró okokkal kapcsolatos belföldi elektronikus nyilvántartások adataihoz.

Lehetőség hiánypótlásra

Az ajánlatkérő köteles az összes ajánlattevő számára, azonos feltételekkel lehetőséget biztosítani az ajánlattal kapcsolatos formai hiányok, hiányosságok pótlására. Jelenleg – amennyiben az ajánlatkérő kizárja a hiánypótlást – az ilyen ajánlatok érvénytelenek. A hiánypótlás az ajánlat tartalmi elemeire nem, kizárólag a kizáró okokkal, az alkalmassággal kapcsolatos nyilatkozatok és igazolások, illetőleg az ajánlati felhívásban vagy a dokumentációban az ajánlat részeként benyújtásra előírt egyéb iratok utólagos csatolására illetve a becsatolt dokumentumok hiányosságainak pótlására terjedhet ki.

Szerződéstervezet előre

A javaslat előírja, hogy a szerződéstervezet a közbeszerzési dokumentációnak is legyen a része. Szintén a dokumentációban kell jelezni, ha a közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés teljesítésével kapcsolatos jogvitát az ajánlatkérő választott bíróság elé kívánja utalni. Ugyanakkor nem lehet érvénytelenné nyilvánítani egy ajánlatot amiatt, hogy az ajánlattevő nem fogadja el jogorvoslati fórumként a választott bíróságot.

Előzetes vitarendezés

Új elem a javaslatban az előzetes vitarendezés. Erre akkor kerül sor, ha az ajánlattevő nem ért egyet az ajánlatok összegezésében foglalt valamely megállapítással. Ekkor az eredményhirdetést követő 5 napon belül köteles – kérelem benyújtásával – az ajánlatkérőhöz fordulni jogorvoslatért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik