Üzleti tippek

Vitaminzabálók hónapjai

Az internet szerepe nőtt a vitaminkészítmények kommunikációjában, az indoor eszközökre viszont egyre kevesebb pénzt szánnak a hirdetők. Tavaly kiugróan magas volt a terhesvitaminokra fordított reklámköltés.

Bár sokan úgy vélik, hogy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén nem szenvedünk vitaminhiányban, a szakértők többsége szerint ma minden magyarországi felnőttnek szüksége van valamilyen vitamin, továbbá ásványi anyag és nyomelem pótlására. A kutatásokból többek között kiderült, hogy a nőknél a vas, a férfiaknál a cink bevitelének a hiánya a legjellemzőbb, a C-vitamin esetében pedig még a természetes bevitel szempontjából kedvező időszakban is kimutatható volt a hiány. A betegségmegelőzést és az egészségmegőrzést elősegítik a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó termékek, amelyek az étrend-kiegészítők, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények és a gyógyszerek kategóriájában egyaránt fellelhetők.

A C-vitamin reneszánsza

A vény nélkül kapható orvosságokat elsősorban patikákban forgalmazzák, de szigorú feltételek mellett, zárt szekrényekben máshol is tartják. A további, említett két kategóriába tartozó vitaminokat a hiper-, a szupermarketek, a drogériák szabad polcairól, a szaküzletekből és a webáruházakból is beszerezhetjük. Markáns jelenség, hogy vitaminért egyre ritkábban nyitunk be a gyógyszertárakba, ehelyett az előbbi helyeken tesszük a kosarunkba. A legtöbbet újabban az olcsó C-vitaminból „shoppingolunk” a patikán kívüli kiskereskedelemben, a meglehetősen drága multivitaminok iránt azonban inkább a patikákban nagyobb a kereslet.

„A Memrb Kft. piackutató cég adata szerint a 2007. január–novemberben az Actival étrend-kiegészítő termékcsaládunk értékben 26 százalékot hasított ki a multivitaminok forgalmából, ezzel a szegmens piacvezetője” – tájékoztat Szemán Gábor, a Béres Zrt. termékmenedzsere.
A multivitamin-piac évről évre csökken, bár a hirdetésekben ez a tény nem tükröződik. Tapasztalatok szerint a reklámok döntő hatással vannak a vitaminkészítmények forgalmára. A patikusok közül többen egyenesen úgy fogalmaztak, hogy ha lemegy egy reklám este a tévében, másnap garantáltan jönnek az emberek, és a látott terméket keresik. Karády Mariann, a TNS Media Intelligence ügyvezető igazgatójának elmondása szerint a szektor szereplői a tavalyi év első 11 hónapjában listaáron összesen 5,855 milliárd forintot „hagytak ott” a reklámpiacon. A termékek szezonalítását a hirdetések időzítése is követi, a legnagyobb összeget az október–novemberi, illetve február–márciusi tüsszögős-köhögős időszakban költik a márkatulajdonosok. Májusban, júniusban és júliusban szinte alig vannak kampányok.

„A hirdetési piacon a tavalyi év egyik különlegessége az volt, hogy a cégek a várandós és szoptatós anyáknak ajánlott termékeikre 500 millió forintot fordítottak” – mondja Karády Mariann. Ez a viszonylag nagymértékű költés azért lehet meglepő, mert a multivitaminok több millió fős, 18–59 éves kommunikációs célközönségével szemben e termékeké legfeljebb 150 ezer várandós és éppen megszült kismama lehet. A terhesvitamin-készítmények ismertsége viszont elősegíti, hogy a leendő anyák tudatosabban készülhessenek a terhességre és a gyermekáldásra.

Kiegyenlített médiahasználat

A TNS Media Intelligence adatsora szerint a médiahasználat kiegyenlített, a nyomtatott és elektronikus médián kívül indoor eszközökön – gyógyszertárakban, patikákban – közterületen és az interneten is vannak hirdetések. Az elmúlt időszakban a társaságok az olcsóbb médiumokban növelték költésüket, s a termékek teljes reklámtortájából hagyományosan a televízió hasítja ki a legnagyobb szeletet (a képernyős megjelenésekre listaáron 4,87 milliárdot költöttek).

A televíziós hirdetésekben gyakran megjelennek az egészséges életmódot jelképező sportolók, a Vasas vízilabdázójával, Varga Dániellel például az Eurovit termékcsalád felnőtteknek kínált multivitaminját népszerűsítik. Újszerű a Supradyn hirdetése, amely azt sugallja, hogy egy fiatal nőt minden kellemes élethelyzetbe elkísér a termék. Az Actival C Max hirdetésében multivitamint és C-vitamint önt össze a shakerben a pultos fiú, és így „születik meg” a Béres Actival C Max. A Centrum termékcsalád a „vitalitás minden napra” állandó szlogen köré építi hirdetéseit, s ezekkel a különféle korú közönségét igyekszik megmozgatni.

A folyóiratokban megjelenő hirdetésekre a forgalmazók egyre nagyobb összeget szánnak. Tavaly a januártól novemberig terjedő időszakban több mint 669 millió forintot költöttek erre a médiatípusra, míg három évvel korábban a teljes esztendőben alig 278 milliót. Főként a női, valamint az ingyenes patikai lapokban helyezik el ezeket a reklámokat. A napilapokban megjelenő hirdetésekre elenyésző összeget költöttek a forgalmazók.

Az indoor kampányok az elmúlt években egyre kevesebb pénzt emésztettek fel, ugyanakkor a gyártók, illetve a márkatulajdonosok egy része felismerte, hogy a széles termékskála miatt érdemes élniük azzal a lehetőséggel, hogy a vevőket az eladás helyén győzzék meg döntésük helyességéről. A rádiós megjelenések szerepe nőtt, hiszen amíg 2007-ben több mint 91 milliót fordítottak erre a médiatípusra, addig két évvel korábban még csak 55 milliót.

A vitaminok konzervatív piacán – ahol a tévé az úr – szintén egyre nagyobb szerephez jut az internet. A gyártók és a forgalmazók egyelőre nem prognosztizálnak nagy növekedést az online reklámok terén, annak ellenére, hogy idei „szereplésük” épp ezt jelzi, hiszen az előző évhez képest nyolc és félszeresére növelték online reklámköltéseiket. Ez az összeg azonban csupán az összköltés alig félszázaléka, így jócskán van még hová bővülnie ennek a szegmensnek.

Az Eurovit márkasite-ja október végén készült el, az Actival böngészőbe való beírása pedig a Béres oldalaira vezeti el a látogatót. Ismert egészségügyi oldalakon bannerkampány fut, egyes cégek pedig oldalszponzorációkért fizetnek.


Tudta-e…?

A vitamin szóösszetételt a latin vita (élet) és az amin kémiai vegyületnévből egy Funk nevű tudós alkotta meg 1920-ban. Hamarosan egy amerikai biokémikus javaslatára betűkkel különböztették meg a vitaminokat. További felosztásként pedig a betűk után számokat is tettek.

Filmtől a pezsgőig

A vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó termékeket többféle kiszerelésben is megkaphatjuk, többek között bevonatos tabletta, kapszula, rágótabletta vagy éppen késleltetett hatású tabletta formájában. A legnépszerűbbek a filmtabletták: a világ vezető gyógyszeripari piackutató és tanácsadó vállalata, az IMS Health adatai szerint a 2006. december és 2007. november közti időszakban értékbeli részesedésük a patikákban 39,7 százalék volt. Ezt követi a közönséges tabletta 17,7, majd a pezsgőtabletta 10,9 százalékkal. A legismertebb hazai pezsgőtabletta, a Plusssz márka sokáig „hallgatott”. Tulajdonosa egy lengyel vállalatcsoport, és már a gyártás is Lengyelországban folyik. Az eredeti Plusssz egy rétegű pezsgőtabletta volt, ám egy új gyártási technológia révén kétrétegűvé vált. Az egyik réteg megszokott hatóanyagot, például vasat vagy kalciumot tartalmaz, a másik multivitamint. Hirdetésére listaáron 2006-ban alig 14 millió forintot fordítottak, tavaly viszont több mint 154 milliót. A Plusssz Duo néven újjászületett termékcsalád forgalma a 2007. novemberi reklámkampány óta több mint 30 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik