Üzleti tippek

Jövőre ugyanúgy evázhatunk

Jövő héttől lehet az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alá bejelentkezni. Marad minden a régiben, az áfára azért ügyelni kell.

December 1-je és 20-a között lehet az eva hatálya alá be-, illetve kijelentkezni – hívja föl a figyelmet az adóhatóság honlapja.

Természetesen csak azok jelentkezhetnek be (pontosabban azok jelentkezését fogadja el az adóhatóság), akik megfelelnek az evatörvényben meghatározott feltételeknek (például előre láthatóan nem lépik túl a 25 millió forintos bevételi határt jövőre, nem idén kezdték a tevékenységüket, s nagy stiklin sem kapták még őket.) Kötelező kijelentkeznie annak, aki már nem felel meg a törvényi feltételeknek.


Bár a Versenyképességi Kerekasztal ülésén múlt héten radikális reformelképzelések hangzottak el a 2009-es adóreform kapcsán az evát illetően is, 2008-ban még biztosan nem kell érdemi változásokkal szembesülniük az evázóknak – tudta meg az FN Ruszin Zsolttól, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete alelnökétől.

Nem szigorodnak az adóalanyiság feltételei, érintetlen marad a bruttó bevételt terhelő 25 százalékos adókulcs. A szakember azonban fölhívta az evázók figyelmét, hogy ügyeljenek a közelmúltban elfogadott áfatörvényre, amely őket is érinti.

Nem kell a bejelentkezését annak megújítani, aki a 2007. évben is az eva hatálya alá tartozott, és a 2008. évre is az egyszerűsített adózási módot kívánja fenntartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik