Üzleti tippek

Nem üt akkorát az építményadó

Jövőre az önkormányzatok nem adhatnak felmentést az építményadó megfizetése alól a vállalkozásoknak. A változás azonban csak a cégek tulajdonában lévő ingatlanokra vonatkozik. Korántsem érint tehát annyi vállalkozást a módosítás, mint ahogy arról számos lap beszámolt.

Az ingatlanok.hu információira hivatkozva hétfőn a Népszabadság az alábbiakat közölte: „A legtöbb önkormányzat a lakások után jelenleg nem szed be építményadót, ám a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok után általában igen. Eddig lehetőségük volt olyan mentességet adni, amely a lakásokban működő cégeket kivonta az adókörből. Az uniós csatlakozással azonban Magyarország vállalta, hogy az unió jogrendjébe nem illeszkedő passzust megszünteti. 2008-tól teljesen mindegy, hogy egy cég irodaházban vagy magánlakásban működik, illetve van bejelentve, egységesen kell fizetni az építményadót.”

Csak céges tulajdonú

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint viszont jövő januártól a változás csak annyi, hogy lakástulajdon után már csak a magánszemély adózó részesülhet adókedvezményben és adómentességben, vállalkozás nem.

Csak azokról a lakásokról van szó tehát, amelyek egy cég tulajdonában vannak, ilyenkor szűnik meg a mentesség. Ha magánszemély a tulajdonos, akkor továbbra is adható a magánszemélynek járó mentesség – tudta meg a FigyelőNet a PM-től. Nincs miért aggódniuk tehát a kis cégek tulajdonosainak, feltéve, ha székhelyük nem képezi a cégvagyont.

Ám ha az önkormányzat azt akarja, hogy azok a lakások se legyenek adómentesek, amelyek ugyan magánszemély tulajdonában vannak, de oda cég van bejegyezve, azokat is adóztathatja – hívja fel a figyelmet a PM által küldött tájékoztatás. Az önkormányzatok eddigi adópolitikáját ismerve ez kevésé valószínű: eddig is lett volna jogi lehetőségük minden építmény megadóztatására.

Nem kellenek kiskapuk

A FigyelőNetnek arra a kérdésére, aggódnak-e, hogy az új szabályozás hatására tömegesen ügyvédi irodákba jelentik be a működő cégeket – hisz erre már az új cégtörvény szerint jogi lehetőség van –, a tárca válasza nem volt. Azért sincs aggodalom, mert az önkormányzaton múlik, hogy a magántulajdonú lakást megadóztatja-e vagy sem. Az ingatlanok.hu cikke egyébként nem az ügyvédi irodákat, hanem “vállalkozó kedvű lakástulajdonosok feltűnését” említi lehetséges kiskapuként, ami az adóhatóság székhelyellenőrzési kedvét ismerve nem éppen praktikus ötlet.

Az ingatlanok.hu cikkében szereplő önkormányzat sajtóreferense – a cikk szerint az önkormányzat nagyarányú építményadóból származó bevételnövekedéssel számol – ígérete szerint hamarosan tájékoztatja a FigyelőNetet arról, ténylegesen mire számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik