Üzleti tippek

Próbavásárlás után jön az adminisztráció vizsgálata

A héten három régió revizoraival megerősítve, a társszervek - munkaügyi felügyelőség, vámhatóság, fogyasztóvédelem - bevonásával több APEH ellenőrzési akcióra is lehet számítani a Balaton körül.

Beke Ibolya, az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának ellenőrzési főosztályvezetője arról tájékoztatta az MTI-t hétfőn, hogy munkatársai a héten előre meghatározott útvonalterv alapján – a társszervekkel összehangoltan – járják a Balaton-parti helyszíneket.

A nyugta- és számlaadási ellenőrzések mellett nagy figyelmet fordítanak a munkavállalók foglalkoztatásának jogszerűségére, a bejelentés szabályszerűségére, igyekeznek kiszűrni a feketén foglalkoztatottakat.

Minden nap több foglalkoztató is fennakad a rostán amiatt, hogy “elfelejt” az alkalmi munkavállalói könyvbe bejegyzést tenni és közteherjegyet ragasztani. Ilyen esetekben a mulasztó üzletét 12, 30, illetve 60 napra is bezárhatják.

Nagy figyelmet fordít az APEH az engedély és adószám nélkül adóköteles tevékenységet végzők kiszűrésére is. Azoknál, akik folyamatosan feketén végzik a tevékenységüket, az APEH becslési eljárással állapítja meg a fizetendő adót, természetesen annak bírságával és pótlékaival együtt.

A leggyakrabban a nyugtaadást vizsgálják a revizorok, alkalmi rendezvényeken, fesztiválokon is felbukkanva. A próbavásárlás után górcső alá vehetik a nyilvántartások vezetését, a pénztárgép állapotát, adómemóriájának tartalmát, az értékesítésre kínált termékek eredetét, vagy a beszerzések bizonylatolását is.

Az ellenőrök kiemelt figyelmére, és még a szezon vége előtti visszatérésükre számíthatnak azok, akiket a július 19-22. között zajló, “Vitorlás” elnevezésű nagy APEH-razzián mulasztáson kaptak. Ekkor az ellenőrzött balatoni szolgáltatóknak mintegy fele vesztett rajta a számlaadási kötelezettsége elmulasztása, vagy szabálytalan foglalkoztatás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik