Üzleti tippek

Elvárt adó 2.0

admin
admin

2007. 08. 10. 14:37

A vállalkozók csak rövid ideig lélegezhettek fel: az elvárt adó módosítással ugyan, de újra bekerült a törvényekbe.

Miután az alkotmánybírósági határozat megszületett az elvárt adó megsemmisítéséről, a kormányzat szinte azonnal jelezte, hogy nem kíván lemondani a kiesett bevételéről. Május 14-én el is fogadta az Országgyűlés az újonnan kidolgozott törvénymódosítást.

Az új szabály figyelembe veszi ugyan az Alkotmánybíróság határozatát, amely szerint a törvényalkotó nem tette lehetővé a felállított vélelemmel szembeni ellenbizonyítást, a gazdálkodók azonban joggal érezhetik úgy, hogy alig történt változás. Lehetőség nyílik ugyanis nyilatkozattal alátámasztani a vállalkozások veszteségét, de az abban foglaltak valódiságát a vállalkozónak kell bizonyítania, ellenkező esetben az adóhatóság becsléssel állapítja meg az adóalapot.

Változatlan adókockázat

Lépésről lépésreA veszteséges évet záró vállalkozásoknak lehetőségük van bevallásukat nyilatkozattal kiegészíteni. Ebben megindokolhatják a veszteség kialakulását, ezt aztán meg is kell védeniük.
Az így kapott információk alapján az adóhatóság, kockázatelemző szoftver segítségével, ellenőrzésre választ ki adózókat, amelyeknél feltételezhető a bevételek eltitkolása, vagy a költségek jogosulatlan elszámolása. A kiválasztásról az APEH 30 napon belül dönt, s értesíti is az adózót.
Az ellenőrzést egy éven belül kell megkezdeni, addig is fennáll az önellenőrzés lehetősége.
A revizorok vizsgálhatják a vállalkozás tulajdonosainak, illetve vezetőinek életvitelét is, hogy az arányban van-e megszerzett jövedelmükkel.

A nyilatkozatot az adóhatóság által rendszeresített, bevallást kiegészítő nyomtatványon az adóbevalláshoz kell mellékelni. Ez a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül. Az adókockázat nem sokat csökkent. „A változtatással a törvény alighanem már ki fogja állni az alkotmányosság próbáját, és a minimum járulékalaphoz hasonlóan teljesíteni tudja a törvényalkotó célját.” – mondja Csizmadia Heléna, a Mazars Metrum Kft. adómenedzsere.

A törvényjavaslat megszületésének indoka továbbra is az volt, hogy az eddigieknél is hatékonyabban lehessen kiszűrni az adóelkerülő vállalkozásokat. Az elfogadott törvénymódosítás három adótörvényt is érint: egyrészt a társas vállalkozások irányában támasztott jövedelmi elvárások miatt a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényt, másrészt az egyéni vállalkozókra vonatkozóan a személyijövedelemadó-törvényt, és harmadrészt természetesen az adózás rendjéről szóló törvényt is.

Részletes kérdések

Ez utóbbival a revizorok kibővített lehetőségeket kaptak az elvárt adó ellenőrzésére. Ennek alapja a bevallást kiegészítő nyilatkozattal keletkezik. Arra keresi ugyanis a választ, hogy vajon a vállalkozás kimutatja-e bevételeit, illetve ténylegesen a vállalkozás érdekében felmerült költségek kerültek-e elszámolásra a könyvelésben. Ezért részletezi:
a személyi jellegű kifizetéseket,
az igénybe vett szolgáltatásokat,
a kapcsolt vállalkozásokkal létrejött ügyleteket,
az adott, illetve kapott kölcsönöket és azok kamatait,
a beruházások értékét,
a vállalkozás ingatlanjait,
a cégautókat.

Kitér továbbá arra a kérdésre is, hogy a céges iroda mennyire különül el a vállalkozó lakásától, illetve rákérdez az elszámolt bérleti díjra is. Részletesen fel kell sorolni a vállalkozás legnagyobb vevőit, szállítóit és alvállalkozóit, valamint a napi készpénzállomány mértékét. Ha a vállalkozásnak nem sikerül meggyőzően bizonyítani a nyilatkozat helyességét, akkor az adóhatóság becsléssel állapíthatja meg az adóalapot.
A becslés olyan bizonyítási módszer, amely a törvényeknek megfelelő valós adóalapot valószínűsíti. Ennek az eljárásnak a helyességét már az adóhatóság bizonyítja, és más adózók adatait is felhasználhatják az eljárás során.

Automatikus kiválasztás

„Mivel a nyilatkozattétel egyéni döntés függvénye, minden vállalkozásnak el kell tudnia dönteni, hogy él-e a lehetőséggel vagy sem” – mondja Csizmadia Heléna. A költségek megfelelő alátámasztása azonban egyébként is kötelező, így ha az elvárt adó kapcsán nem is ellenőrzi a céget az APEH, egyéb revízió még kitérhet erre. Annyi a különbség, hogy a nyilatkozattal automatikus a kiválasztás.

Ennek fényében tulajdonképpen az adóellenőrzés előrehozataláról beszélhetünk. Érdemes tehát mindent rendben tartani a cégnél. „A kockázatelemzés módszere még nem teljesen ismert, ezzel kapcsolatban még nem lehet pontos tanácsot adni” – mondja Csizmadia Heléna. Az a kérdés, hogy a probléma milyen könnyen algoritmizálható.

Maradtak a kivételek

A szabály alól továbbra is kivételek az előző törvényben is felsoroltak. Az újonnan alakult vállalkozásoknak, bizonyos nonprofit szervezeteknek és az elemi kárral sújtott cégeknek tehát nem kell figyelembe venniük a jövedelemminimum szabályait.
Nem változott továbbá, hogy a jövedelemminimumot, vagyis az elvárt jövedelmet az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephely bevételével csökkentett adóévi összes bevétel 2 százaléka jelenti. A társaságiad-alaphoz hasonlóan az elvárt adó alapja is módosítható a kedvezményezett átalakuláshoz, kedvezményezett eszközátruházáshoz és kedvezményezett részesedéscseréhez kapcsolódó tételekkel. Az újonnan elfogadott törvényjavaslat már pontos meghatározást ad az elemi kár fogalmára is.

Júliustól ketyeg

A törvénymódosítás a kihirdetéstől számított nyolcadik napon lépett életbe, míg a nyilatkozat július 1-jétől hatályos. Azoknak a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózóknak is alkalmazniuk kell a vonatkozó rendelkezéseket, akik 2008. január 1-jét követően nyújtanak be bevallást 2007. évi adóévükről.

Általános vélemény, hogy a szakmai szervezetek várhatóan az új törvénymódosítással kapcsolatban is észrevételt fognak benyújtani az Alkotmánybírósághoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.