Üzleti tippek

Közbeszerzési bírság: egy cég felelt meg a referenciakövetelménynek

admin

2007. 07. 30. 10:21

A Debreceni Egyetemet egy művesekezelésről szóló tender kapcsán egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, miután az ajánlatkérő túlzott mértékű referenciát írt elő – a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az ajánlatkérő egyetem ez év áprilisában nyílt közbeszerzési felhívást tett közzé művesekezelésre.

Referenciaként krónikus vesepótló kezelésből évi 22 ezret, mobil vesepótló kezelésből évi 500-at, afereziskezelésből évi 150-et, míg méregtelenítő extrakorporális kezelésből évi 30-at követelt meg a kiíró. Az értékelésnél legmagasabb súlyszámmal az ajánlattevő által megajánlott költségtérítés jelent meg, de szerepelt a kritériumok között a meglévő eszközök átvételéért felajánlott összeg is. A konstrukció része, hogy az egyetem eddig maga végezte a kezeléseket, a nyertes ajánlattevő pedig átveszi annak eszközeit és személyzetét.

Még az ajánlattételi szakaszban a B. Braun Avitum Hungary Zrt., valamint a Gambro Egészségügyi és Szolgáltató Kft. fordult a döntőbizottsághoz. Kifejtették, hogy rajtuk kívül csak a Fresenius Medical Care Kft. képes művesekezelésekre, az OEP csak ezzel a három céggel kötött általános finanszírozási szerződést. A referenciajegyzékben szereplő két utolsó (aferezis- és extrakorporális) kezelést csak a Fresenius Kft. végzett eddig. Az alapvető probléma tehát az, hogy a teljesítésre – a szükséges referencia miatt – csak ez az egy cég képes, ez pedig sérti a versenysemlegességet.

A döntőbizottság érvelése szerint az utóbbi két kezeléstípusnál amúgy is kevés számú referenciát kért az ajánlatkérő, és ezektől is el lehet tekinteni, mivel a kezeléseket az eddigi személyzet végzi továbbra is. (A referenciának – fő szabályként – arányban kell állnia a kért kezelésekkel. Ez jelen esetben – számszerűen – megtörtént, de a második két kezelés száma elhanyagolható az első kettőhöz képest, azt is a korábbi személyzet végzi.)

A testület ezért megsemmisítette az ajánlati felhívásban a második két kezelésre előírt referenciákat. Ennek megfelelően, az azt követő döntéseket, így az értékelést úgy kell lefolytatni, mintha az ajánlattételi felhívásban nem szerepelt volna referencia ezekre. A jogsértést pedig 1 millió forint bírsággal szankcionálták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.