Üzleti tippek

Később és kevesebb cégnek kell módosítania a társasági szerződést

admin
admin

2007. 06. 08. 09:45

A korábban alapított cégeknek – a hatályos szabályok szerint – ez év szeptember 1-jéig kell megfelelniük a múlt év közepétől hatályos új társasági törvénynek, és amely társaság elmulasztja átvezettetni a cégjegyzéken a kötelező módosításokat, azt a cégbíróság törli a nyilvántartásból. Egy – a parlament előtt lévő – módosító javaslat szerint azonban ez a határidő 2008. július 1-jére változna.

Az utóbbi időben sok gazdasági társaság vezetőinek figyelmét hívták fel a könyvelők arra, hogy szeptember 1-ig módosítaniuk kell a társasági szerződést, mert különben törli őket a cégjegyzékből. Az ügyvédek egy része pedig azt állítja, hogy amely társaságnak szerepel a társasági szerződésében a korábbi gazdasági társasági törvényre (Gt) való utalás, annak az új törvény számát kell beírni a régi helyére, illetve át kell vezetni a taggyűlés szót a tagok gyűlésére (mivel az új törvény ezt a kategóriát használja). Mindez jelenleg még igaz, de valószínűleg már nem sokáig marad az.

Az új cégtörvény – amely a cégek bejegyzési eljárásán túl a végelszámolás szabályait is tartalmazza – 2006. július 1-én lépett hatályba, de több előírását csak fokozatosan kell alkalmazni. Szeptembertől két olyan passzus lép hatályba, amelyre minden cégtulajdonosnak illik figyelnie. Az egyik a cégtörvény azon előírása, hogy eddig kell a cégjegyzéket hozzáigazítani az új törvény előírásaihoz. A másik szabályt a – szintén múlt év nyarától hatályos – gazdasági társasági törvény tartalmazza. Ez a keményebb, mivel kimondja, hogy a cégeknek a társasági szerződésüket az új törvény rendelkezéseihez igazítva ez év szeptember 1-ig kell benyújtaniuk a cégbírósághoz. Ennek elmulasztása esetén a cégbíróság a társasággal szemben az úgynevezett megszűntnek nyilvánítás törvényességi felügyeleti intézkedést alkalmazza, ami magyarul azt jelenti, hogy törli a cégjegyzékből.

Jelenleg a részletes vitája folyik a parlamentben annak a törvényjavaslatnak, amely a cégtörvényt és egyéb jogszabályokat is módosítja. Ez az új gazdasági társasági törvénynek való megfelelésre (a társasági szerződés módosítására) már idézett, idén szeptember 1-i határidőt kitolja jövő év március 1-re, sőt egy képviselői módosító javaslat kapcsán ez a határidő július 1-re változna. A módosítás egyéb könnyítéseket is tartalmaz. Így amelyik cégnek csak azért kellene módosítania a társasági szerződését, mert abban utalás történik a korábbi társasági törvényre, annak nem kell tennie semmit, a korábbi Gt alatt 2008. július 1. után egyszerűen az új törvényt kell érteni. Szintén képviselői módosító javaslatra a közkereseti- és betéti társaságoknál a taggyűlést sem kellene átírni tagok gyűlésére.

A napirenden lévő módosítás kimondja még, hogy amennyiben a társasági szerződés megfelel az új Gt előírásainak, akkor a cégnek csak bejelentést kell tennie a cégbíróságnak. Ebben azt kell leírni, hogy az adott társaság mindenben megfelel az új Gt előírásainak. Ez a bejelentés illeték- és költségtérítési díj mentes.

A társaságok vezetőit azonban elsősorban az érdekli, hogy mit kell átvezettetni a cégjegyzéken, illetve a társasági szerződésen. Az erre vonatkozó kérdésre az MTI az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) illetékesétől a következő választ kapta. “Azokat a kérdéseket, amelyek felülvizsgálata szükséges ahhoz, hogy valamely társaság az új társasági törvény hatálya alá tudja rendezni társasági szerződését, a törvény nem határozza meg. A cégeljárásban a jogi képviselet kötelező, így a társasági szerződés megújításában közreműködő ügyvéd (közjegyző) tájékoztatja az ügyfelet arról, mely pontokon szükséges a szerződés módosítása. Jogszabály már csak azért sem írhatja elő a módosítandó kérdéseket, mert azok jelentős mértékben a társasági szerződés konkrét rendelkezéseitől függenek. Azon szerződések esetében, amelyek kizárólag a cégadatokat rögzítik, és minden egyéb kérdésben a törvényre utalnak, a módosítandó kör szűk; míg azon társaságok esetében, ahol a szerződés törvényi szabályokat is rögzít, az átvizsgálás szélesebb körben kell hogy megtörténjen.” Továbbá: “A törvénymódosítás értelmében a létesítő okiratnak a jövőben nem kötelező tartalmi elemei a tagok, a vezető tisztségviselők, a felügyelő bizottsági tagok, valamint a könyvvizsgáló anyja neve. Erre figyelemmel, amennyiben csak ezen okból kellene a szerződést módosítani, arra nem lesz szükség.”

Az IRM válaszában végül felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben egy cég sem a szükséges módosítást nem végzi el, sem pedig nyilatkozatot nem ad arról, hogy megfelel az új Gt előírásainak, 2008. július 1-től – a törvény erejénél fogva – akkor is az új Gt szerint kell működnie.

Amennyiben szükségessé válik a cégjegyzék módosítása, a változásbejegyzés Cégközlöny-beli közzétételének költségtérítése jogi személyiség nélküli társaság esetén 7.000, míg jogi személyiségűnél 15.000 forint. Egy adat változásának bejegyzési illetéke (ez a cégbíróság “munkadíja”) 5.000 forint, míg ha több adat változik, akkor 8.000 forint (függetlenül a változó adatok számától). Az ügyvédi munkadíjra viszont nincs fix tarifa, de nem járunk messze a valóságtól, ha a társasági szerződés és néhány cégadat módosításának teljes költségét néhány tízezer forinttól pár százezer közé tesszük.

A Cégközlöny bárki által olvasható lesz ez év október 1-től az interneten, ráadásul – szemben a Magyar Közlönnyel – az oldalakat le is lehet tölteni. Mindössze a kereshetőségért – mint külön szolgáltatásért – kell fizetni. Jelenleg a közlöny CD-n jelenik meg.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.