A Sodexho Hungária Kft. immár második alkalommal készíttetett kutatást a rendszert illetően. A kutatás célja megismerni a jelenleg ezt a juttatási módot alkalmazó cégek tapasztalatait, feltérképezni a rendszer bevezetését tervező cégek ilyen irányú preferenciáit. A kutatás, melyet 2007 márciusában végeztek, célcsoportja országos reprezentatív minta alapján kiválasztott Sodexho Pass utalványokat használó és nem Sodexho Pass utalványokat használó cégek voltak.
A megkérdezett vállalatok 12 százalék használja a Cafeteriát, amely 30 százalékos növekedést jelent 2006-hoz képest. A rendszert használó cégek a költséghatékonyságot, a motiváló hatást, a munkaerő elégedettség növelését, a rugalmasságot és személyre szabottságot jelölték meg elsődleges szempontként, amiért a Cafeteriát bevezették.
A cégek átlagosan 180 000 Ft/év keretet adnak dolgozóiknak, amely 63 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A Cafeteria rendszerben megtalálható juttatási elemek közül a leggyakoribb a hideg hozzájárulás, a meleg hozzájárulás és az üdülési csekk. A meleg étkezés hozzájárulása egyre inkább előtérbe kerül, folyamatosan nő a százalékos aránya a többi juttatási elemhez képest.
A cafeteria rendszert nem használó cégek a forráshiány, a kis cégméret és kevés alkalmazott, valamint a megszokott eddigi gyakorlatot jelölték meg elsősorban, amiért eddig még nem vezették be a béren kívüli juttatások ezen formáját. A megkérdezettek 5 százaléka tervezi a rendszer bevezetését.
Magyarország aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust
Bóka János jelentette be.