Üzleti tippek

Otthon is iroda

Bármennyire is szeretnénk esténként magunk mögött hagyni a munkát, előfordulhat, hogy haza kell vinnünk. Fontos, hogy a munka és az élet egyéb részeinek tereit szétválasszuk.

A hordozható számítógépek, a mobiltelefonok és a mobil internettechnológia lehetővé teszi, hogy akár utazás közben is csatlakozhassunk a cég hálózatára, adatokat, e-maileket küldjünk, vagy fogadjunk. Ezeket a berendezéseket szinte bárhol üzembe helyezhetjük – akár a konyhaasztalnál is. Könnyű azonban belátni, hogy ez távolról sem ideális megoldás. Ha rendszeresen hazavisszük a munkát, érdemes berendezni az otthonunkban egy dolgozósarkot vagy dolgozószobát.

Beilleszteni vagy elszigetelni?

Gondolja át, mielőtt dönt!



Egyedül fogja használni az otthoni munkahelyet, vagy osztozik rajta a családtagjaival?
Mennyi időt tölt majd ott? Napközben is itt dolgozik időnként, vagy csak esetenként hoz haza egy-egy szerződést, máskor pedig csak az esti internetezés helye lesz a munkahely?
Szüksége van teljes csendre? Mennyire zavarja a munkában a családi élet zaja?
Mennyi iratot, könyvet, papírt, eszközt kell tárolnia? Hogyan tudja ezt úgy megoldani, hogy a gyerek kakaójától és a kutyától egyaránt biztonságban legyenek?

A legszerencsésebb persze a külön dolgozószoba. De az sem lehetetlen, hogy a nappali vagy egy másik helyiség egyik sarkában dolgozzunk. Fontos, hogy a dolgozósarkunkat, a munka területét elválasszuk az élet egyéb részeinek tereitől. Gondolhatunk akár arra, hogy gipszkarton fallal különítsük el a munkaterületet, de a leválasztás megoldható egy tárolóelemmel, könyvespolccal is. „Gyakori megoldás, hogy az íróasztalt és a hozzá tartozó tárolóelemeket a kanapé mögötti területen helyezik el” – mond példát Bacsó Bori lakberendező. A színekkel, burkolatokkal és egyéb optikai megoldásokkal is játszhatunk, ilyenkor elég, ha az elválasztást egy belógó könyvespolc vagy irattároló jelképezi.

A dolgozósarok nemcsak a nappaliba kerülhet, előfordul, hogy valaki a nagyobb előszoba, hall, ebédlő, sőt a nagy konyha egy részét alakítja át otthoni munkahellyé. Ilyenkor természetesen fel kell mérni, milyen események zajlanak még ebben a helyiségben, mennyire fogja zavarni az itt dolgozót a jövés-menés, a főzés, a gyerekzsivaj, s e szerint leválasztani a különböző funkciójú tereket.

Bacsó Bori szerint mindenképpen kerülendő viszont, hogy az otthoni irodát a hálószobába telepítsük. Ennek pszichológiai háttere rendkívül egyszerű: ha az ágyból utolsó pillantásunk az íróasztalra esik, és ébredés után is a feldolgozásra váró irathalmokat látjuk meg, aligha tudunk ellazulni, ez pedig előbb-utóbb az éjszakai pihenés rovására megy, hogy a hálószoba egyéb funkcióiról ne is beszéljünk. Ha semmiképp sem tudjuk más helyiségben elhelyezni az íróasztalt, legalább próbáljuk gipszkarton fallal leválasztani a munkasarkot a hálószobától.

Szín és stílus

A berendezésnél törekedjünk arra, hogy a dolgozósarokban elhelyezett tárgyak színükben, formájukban illeszkedjenek a meglévő berendezéshez: nagyon disszonáns, ha egy otthonosan berendezett nappali egyik sarkában a hideg, irodai miliőbe illő berendezési tárgyak kapnak helyet. Bármilyen stílusú is a nappalink vagy az ebédlőnk, biztosan kapunk hozzá illő és a kényelmet sem nélkülöző irodabútorokat.

Színekkel is elkülöníthetjük ezt a sarkot a szoba többi részétől, de fontos, hogy ne válasszunk rikító megoldásokat: ezek az árnyalatok egyrészt fárasztóak, másrészt nagyon elüthetnek a szoba általános stílusától. Jó tudni azt is, hogy a meleg színek élénkítenek, míg a hideg árnyalatok megnyugtatnak.

Ha külön szobában rendezhetjük be a házi irodát, szabad kezet kapunk, ami a színeket és a stílust illeti: mindent szabad, ami az ízlésünknek megfelel. Bacsó Bori szerint kifejezetten üdítő, ha a dolgozószoba stílusában teljesen elkülönül a lakás többi részétől, ráadásul azt is megkönnyíti, hogy dolgunk végeztével jelképesen is rácsukjuk az ajtót a munkára, kilépjünk a munka teréből, és belépjünk a magánélet tereibe.

Az ergonómia parancsa

Munkahely a szekrényben


A tengerentúl meglehetősen népszerű, múlt századi szekreterek modern örököse a computer workcenternek nevezett, szekrényszerű bútordarab. Kinyitva kényelmes irodai munkahely, asztallapján elfér a billentyűzet, belsejében a monitor és a számítógép, a nyomtató és néhány dosszié is. Amikor befejeztük a munkát, egy mozdulattal bezárható, eltüntetve szemünk elől a rendetlenséget és a nyugtalanító irodai ügyeket.

Nem csak a stílus számít ott, ahol naponta több órát ülünk. Először is elegendő helyre van szükség: átlagos, 140 cm széles és 80 cm mély asztallappal számolva legalább körülbelül 3 négyzetméteres tér kell az irodánknak. Fontos, hogy az asztal ne legyen túl kicsi: az ergonómia szabályai szerint a billentyűzet és az asztal széle között legalább 15 centiméternek kell lennie, hogy a kéz megfelelő alátámasztást kapjon.

A monitor legfeljebb szemmagasságban legyen, de a legjobb, ha valamivel alatta helyezkedik el, mivel ilyenkor kell a szemünknek a legkevesebbet „ugrálnia” a billentyűzet és a képernyő között. Ma már olyan íróasztalok is vannak, amelyeken a monitor külön állítható panelen foglal helyet, így akár a szemmagasságnál valamivel lejjebb is elhelyezhetjük. Jó, ha a gyakran használt perifériák, például a nyomtató vagy a szkenner karnyújtásnyira kerülnek. A kábeleket rejtsük kábelcsatornába, a szerteszét kígyózó kábelrengeteg csúnya és balesetveszélyes!

Jó, ha a munkahelyünk minél több természetes fényt kap, olyan irányból, hogy írás közben ne vessen árnyékot a kezünk, és ne is tükröződjön a fény a képernyőn. Ami a mesterséges fényt illeti, szükség van a helyiség szórt fényt adó, általános megvilágítására, valamint egy helyi fényforrásra, amelynek magassága, valamint fejének pozíciója is állítható. Használhatunk speciális laptop-megvilágító lámpát is, ez egyelőre meglehetősen drága.

Szakértőnk szerint a házi iroda legfontosabb darabja a jó minőségű, legalább hat ponton állítható irodaszék. Ez az a bútordarab, amelyen nem szabad spórolni, hiszen a gerincünk egészsége múlhat rajta. Aki gerincproblémákkal küzd vagy gyermeket vár, annak (az orvossal megbeszélve) ülőbútorként beválhat az asztal mellé helyezett óriáslabda is, de az irodaszék ülőfelületére is elhelyezhetünk egy vízzel töltött ülőpárnát, amely folyamatos egyensúlyozásra készteti a gerinc környéki izmokat.

Szükségünk lesz még néhány tárolóbútorra is. Szinte bármi lehet ilyen, a falra szerelt polcoktól a hagyományos könyvespolcokon vagy görgős, fiókos tárolókon át a modern irattározó rendszerekig: a lényeg, hogy mindennek meglegyen a helye, és fontos iratainkat biztonságban tartsuk. A tárolókkal bőségesen tervezzünk, mert az idő múlásával csak szaporodik a papírrengeteg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik