Üzleti tippek

Új uniós pályázati feltételekre lenne szükség

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy bőséges ígéretek ellenére egyre szűkösebbek a lehetőségek az európai uniós pályázatoknál a mikro- és kisvállalkozások számára - közölte a szövetség.

Tájékoztatásuk szerint kezdettől fogva nagy figyelemmel kísérik, hogy az uniós és a hazai források pályázati úton mi módon kerülnek a családi- és mikrovállalkozásokhoz.

A kicsik kizárva

Az IPOSZ szerint az újonnan kiírt pályázatoknál kirekesztették a családi- és mikrovállalkozásokat, mert nem teljesíthető az elvárt évi 8-15 százalékos árbevétel-növekedés. A humánerőforrás fejlesztésére kiírt pályázatban a minimálisan megpályázható 1 millió forint támogatást számításaik szerint csak a minimum 20 fős létszámú vállalkozások tudják igénybe venni, az ennél kisebbek nem

A pályázati problémák fő oka a kiírások és az elbírálás indokolatlanul komplikált rendszere, aminek megváltoztatására 13 pontban foglalták össze jobbító szándékú szakmai javaslataikat.

Egy ablak

Az IPOSZ azt javasolja, hogy a pályázatokat az interneten is be lehessen adni, működtessenek egyablakos rendszert, illetve minél kevesebb nyomtatványt kelljen kitölteni. Szorgalmazzák, hogy az elbírálás menetét elektronikusan lehessen követni, és a bírálati jegyzőkönyvet is el lehessen olvasni. Az IPOSZ szerint az állami szervezeteknek is szorosabb határidővel kellene dolgozniuk, a kifizetések esetében is.

Új feltételeket javasolnak

Az IPOSZ szeretné elérni, hogy a támogatás költségei között legyenek elszámolhatóak a pályázat elkészítésének és monitoring tevékenységének a költségei, illetve nyíljon lehetőség részteljesítések elszámolására is és könnyítsék az áfa-finanszírozást. A szövetség javasolja azt is, hogy a már megkezdett beruházásra is lehessen támogatást kérni.

A szövetség a megkövetelt garancia és biztosítékok kérdésének teljes áttekintését szorgalmazza, továbbá szeretné elérni, hogy a legkisebb vállalkozások számára is írjanak ki pályázatokat.

Az IPOSZ javaslatait eljuttatta az EU Kézműves-, Kis- és Középvállalkozói Szövetségén keresztül az Európai Bizottsághoz is azzal a céllal, hogy kiderüljön, a magyar pályázati kiírásokban mi a kötelező EU-s előírás, mi az a feltételrendszer, amely csak hazai kompetenciába tartozik.

Ajánlott videó

A vagyonkezelő alapítványok szabályozását is érintő európai bizottsági javaslatcsomag a Varga Judit igazságügyi miniszter által vezetett alapítványra is jótékony hatással volt: 15 napon belül hiánytalanul eleget tett a 24.hu adatigénylésének, holott februárban válaszra sem méltatott bennünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.