Üzleti tippek

Új uniós pályázati feltételekre lenne szükség

admin
admin

2007. 03. 16. 18:27

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy bőséges ígéretek ellenére egyre szűkösebbek a lehetőségek az európai uniós pályázatoknál a mikro- és kisvállalkozások számára - közölte a szövetség.

Tájékoztatásuk szerint kezdettől fogva nagy figyelemmel kísérik, hogy az uniós és a hazai források pályázati úton mi módon kerülnek a családi- és mikrovállalkozásokhoz.

A kicsik kizárva

Az IPOSZ szerint az újonnan kiírt pályázatoknál kirekesztették a családi- és mikrovállalkozásokat, mert nem teljesíthető az elvárt évi 8-15 százalékos árbevétel-növekedés. A humánerőforrás fejlesztésére kiírt pályázatban a minimálisan megpályázható 1 millió forint támogatást számításaik szerint csak a minimum 20 fős létszámú vállalkozások tudják igénybe venni, az ennél kisebbek nem

A pályázati problémák fő oka a kiírások és az elbírálás indokolatlanul komplikált rendszere, aminek megváltoztatására 13 pontban foglalták össze jobbító szándékú szakmai javaslataikat.

Egy ablak

Az IPOSZ azt javasolja, hogy a pályázatokat az interneten is be lehessen adni, működtessenek egyablakos rendszert, illetve minél kevesebb nyomtatványt kelljen kitölteni. Szorgalmazzák, hogy az elbírálás menetét elektronikusan lehessen követni, és a bírálati jegyzőkönyvet is el lehessen olvasni. Az IPOSZ szerint az állami szervezeteknek is szorosabb határidővel kellene dolgozniuk, a kifizetések esetében is.

Új feltételeket javasolnak

Az IPOSZ szeretné elérni, hogy a támogatás költségei között legyenek elszámolhatóak a pályázat elkészítésének és monitoring tevékenységének a költségei, illetve nyíljon lehetőség részteljesítések elszámolására is és könnyítsék az áfa-finanszírozást. A szövetség javasolja azt is, hogy a már megkezdett beruházásra is lehessen támogatást kérni.

A szövetség a megkövetelt garancia és biztosítékok kérdésének teljes áttekintését szorgalmazza, továbbá szeretné elérni, hogy a legkisebb vállalkozások számára is írjanak ki pályázatokat.

Az IPOSZ javaslatait eljuttatta az EU Kézműves-, Kis- és Középvállalkozói Szövetségén keresztül az Európai Bizottsághoz is azzal a céllal, hogy kiderüljön, a magyar pályázati kiírásokban mi a kötelező EU-s előírás, mi az a feltételrendszer, amely csak hazai kompetenciába tartozik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.