Üzleti tippek

A csapatépítő

Főiskolásként btl-ügynökséget indított, 26 évesen pedig már médiaigazgató volt Simon Zsolt. Az általa vezetett Mediaedge:cia, amely nemrég megnyerte a Magyar Telekom tenderét, az egyik legnagyobb piaci szereplővé lépett elő.

Államtender


Az állami megbízásokhoz a médiaügynökségek nagy része – köztük sokáig a Mediaedge:cia is – úgy viszonyult, hogy lefutott meccsről van szó, ezért különösebb értelme nincs is pályázni. Ráadásul ezek a kiírások nem kifejezetten szakmaiak, az állam leginkább arra kíváncsi, hogy ki mekkora kedvezményt ajánl. Két-három évvel ezelőtt sorra kezdték hirdetni a különböző minisztériumok az olykor több százmillió forintos közbeszerzési tendereiket, s mert akkoriban (sem) tobzódott akkoriban tenderekben a piac, Simon Zsolt úgy döntött, „megéri lehajolni” egy ilyen megbízásért is. Próbaképpen egyre beadták a pályázatunkat, amit megnyertek, bár ez nem volt nehéz, mert más nem is indult. Később több állami pályázaton diadalmaskodtak, köztük 2005-ben a Miniszterelnöki Hivatal 900 milliós megbízását is elnyerték.

Simon Zsolt

1995–1997: McCann-Erickson, non-tévé médiavásárló-tervező
1998–1999: McCann-Erickson, médiavásárlási igazgató
1999–2000: Universal McCann, médiaigazgató
2000-től a The Media Edge, majd a Mediaedge:cia ügyvezető igazgatója

Tudta-e…?

Simon Zsolt szabadidejében lakóhelye, Budakeszi városmarketingjében segédkezik. Alapító tagja a Budakeszi Lokálpatrióta Gondolkodók nevet viselő lakossági csoportosulásnak.

Három médiás szakember, Incze Kinga, Steve Varcoe és Simon Zsolt merész tervet eszelt ki a 90-es évek végén. Elhatározták, hogy cégükből – a McCann-Erickson médiaosztályából – kilépve megalapítják Magyarországon az Optimedia médiaügynökséget. Fel is vették a kapcsolatot a cég központjával, és úgy tűnt, nyélbe is ütik az üzletet, s társtulajdonosai lehetnek az új vállalatnak. A leendő médiaügynökség egyből a top 5 várományosa lett, hisz a cégcsoport magyar kreatívügynöksége, a Publicis összes ügyfele automatikusan hozzájuk került. Volna. A biznisz ugyanis meghiúsult, mert a trió húzóneve, Steve Varcoe maga mögött hagyta az ügynökségi világot, és inkább az RTL Klubhoz szegődött kereskedelmi igazgatónak, az Incze–Simon páros pedig végül elállt a cégalapítástól.

Divatos start

Simon Zsolt a fenti történet idején még csak 25 éves volt, de korábban sem mozgott idegenül az üzleti világban. Már az általános iskolában seftelt különféle kurrens árukkal, a gimnáziumban pedig rövid ideig gázspray-vel is üzletelt. A pedagógusok ráhatásának engedve végül hátat fordított a szürkegazdaságnak, és – még középiskolásként – modellkedni kezdett. Ennek révén hozta össze a sors a Magyar Televízió műsorvezetőjeként ismertté vált Geszler Dorottyával, aki akkoriban manökeniskolát is vezetett. A médiaszemélyiség meglátta a tehetséget az időközben a Külkerre sikeresen felvételiző Simon Zsoltban, és megbízta különféle szervezési teendőkkel: közreműködött divatbemutatók rendezésében, szponzorok becserkészésében. A szekér annyira futott, hogy hamar különváltak útjaik Geszler Dorottyával, s immár saját cége szervezte a divatbemutatókat, de ha arra volt igény, akkor eseménymarketinges megbízásokat is teljesített, s már-már egy korai btl-ügynökségként működött a vállalkozás. A főiskola utolsó évében érlelődött meg benne a döntés, hogy hiába van már pénze, kocsija, mégis valami intellektuálisabb munkára vágyna.

Az intellektuális kihívást a reklámszakmában vélte megtalálni, s először arra gondolt, hogy négyéves tapasztalattal a háta mögött maradna a btl területén. Apró problémát csak az jelentett, hogy akkoriban, 1995-ben, még nem nagyon voltak btl-ügynökségek hazánkban. Felmerült ugyan, hogy a Bates reklámügynökség létrehoz egy ilyen divíziót – ahova pályázott is –, de végül ez el sem indult. Ismerőse révén jutott el hozzá az információ, hogy a McCann-Erickson munkatársat keres. Jelentkezett, és bár csak sejtései voltak leendő munkájáról, egyből „non-tévé vásárló” lett belőle a médiaosztályon. A médiaszakma igazi hőskora volt ez, a tévévásárlók például – AGB-szoftverek híján – vaskos könyvekből silabizálták ki a nézettségi adatokat. Simon Zsolt két év után médiavásárlási igazgató, majd miután Universal McCann néven önállósodott a médiarészleg, Incze Kingával párban médiaigazgató lett.

Az ügynökség akkoriban az OMD-vel együtt piacvezető volt, ám a bürokratikus döntési mechanizmusok hamar kedvét szegték Simon Zsoltnak. Ezért kapva kapott a lehetőségen, és 2000-ben elvállalta a The Media Edge ügynökség vezetését, amelyet akkortájt a hetedik számú szereplőként tartottak nyilván a piacon. Az ezt követő évben egy nemzetközi fúzió keretében egyesültek a CIA-val, amely nálunk nem volt különösebben jelentős médiaügynökség. „Más országokban általában a The Media Edge olvadt bele a CIA-ba” – emlékszik vissza Simon Zsolt. 2001-től kezdve pedig közösen léptek fel a WPP másik magyar tagjával, a MindShare-rel, a csoporthoz pedig tavaly az McMedia is csatlakozott.

Nyitott médiások

A Mediaedge:cia tavaly megnyerte a Magyar Telekom (MT) médiatenderét, s ennek révén hat év alatt a hetedik helyről az első-második pozícióba ugrottak. A cégvezető szerint az MT-pályázat lebonyolítása rendkívül korrekt volt, az árazást például teljes mértékben kihagyták, így a kiíró elérte, hogy ne puszta árversenyből álljon a tender. „Nagyvállalat lévén tisztában voltak vele, hogy milyen ára-kat tudnak elérni a piacon” – említi
Simon Zsolt, aki szerint a többlépcsős kiválasztás végén a szakértelmet és a csapatot „vette meg” az MT. A megaügyfél megszerzése komoly kihívás elé állította a céget, hiszen gyakorlatilag két hét alatt 12 tapasztalt munkatárssal kellett bővíteni a csapatot. Korábban, amikor munkatapasztalatot szerzett munkatársakat keresett az ügynökség, néhány végzős egyetemistán kívül szinte soha nem jelentkezett egyetlen hadra fogható médiás sem a hirdetéseikre. „A Telekom-tender kapcsán azonban akkora publicitást kaptunk, hogy legalább húsz, több éves tapasztalatot szerzett szakember pályázott, s még válogathattunk is közülük” – jelzi ezzel a Mediaedge:cia ügyvezetője, hogy a néhány száz fősre tehető médiapiac jelentős részét sikerült „mozgósítaniuk”.

A cégnél már 2001 óta törekednek arra, hogy a stratégiai szemlélet váljon általánossá a munkatársak körében. Az első próbálkozás üzletileg még kudarcnak bizonyult, mert az ügyfelek eleinte nem voltak nyitottak a médiások tanácsaira. Simon Zsolt szerint azonban egyre több ügyfél kezdi elfogadni azt, hogy „egyet visszalépjenek a brieftől”, s például egy kampány során ne csak a klasszikus, hanem az öszszes médiatípusban gondolkozzanak, illetve a hagyományos média tekintetében is legyenek nyitottabbak. Az egyik jelentős ügyfelüknél, a Reckitt-Benckisernél például elsőként sikerült elérniük, hogy a tévés költésükből 15–20 százalékot csoportosítsanak át a kábel- és tematikus csatornákra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a teljes magyar kábeles palettát használják. „Bizonyos célcsoportokban nagyon jól működnek ezek a csatornák, csak sok hirdető még nem meri felvállalni, hogy ennyire elaprózza a költéseit” – mondja a cégvezető, aki szerint már volt olyan, hogy egymaguk lekötötték a Romantica Tv teljes reklámidejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik