Üzleti tippek

Sikeres a zalai Leader

A Leader-programon belül a nyugat-dunántúli régióban 10 akciócsoport összesen 801 millió forintot, ezen belül 4 zalai akciócsoport 319,5 milliót nyert el a legutóbbi pályázati fordulóban és ez utóbbiak a teljes keretet kihasználták.

A zalaiak nemcsak a három nyugati megyén belül, hanem országosan is az élvonalba tartoznak a pályázati sikerességet, mind a források kihasználtságát tekintve – mondta el az MTI-nek Varga Katalin pályázati szakreferens. Ebbe beleértendő az is, hogy a 4 nyertes akciócsoportot (mikrotérséget) alkotó települések az elnyert 319,5 millió forint keretre 241 helyi Leader-pályázatot adtak be a térségi gesztorszervezeteknek. Így tőlük származik a régió helyi programjainak 45 százaléka.

“Egy-egy akciócsoportra 75-80 millió, ezen belül a helyi pályázati programok megvalósítására 1-15 millió forint jut, a vállalt feladattól függő 10-45 százalékos önrész biztosítása mellett. Legjellemzőbb célok: az épített és tárgyi környezet felújítása, egységes településarculat kialakítása, a hagyományok és népi mesterségek újrateremtése, megismertetése, de több helyen indítanak foglalkoztatási esélyt megalapozó számítógépkezelői kurzusokat, kisvállalkozói fejlesztéseket, vagy terveznek képes helyismereti-turisztikai kiadványokat és információs pontokat” – vázolta a törekvések lényegét Varga Katalin.

Tavasz végéig megtörténnek az akciócsoportokon belüli szerződéskötések és még nyárra kifizetik az elnyert támogatásokat a vállalásukat teljesítő helyi pályázóknak: “Utófinanszírozó volta ellenére nő a Leader-program népszerűsége, mert a kistérségek, települések közösségi akaratát érvényesítő összefogásra, a helyi létfeltételek átgondolására ösztönöz, másrészt a csoportközponti községekben működő pályázatgondozó gesztorszervezetek bármilyen gonddal felkereshetők és 5-25 kilométeres körön belül könnyen elérhetők” – mondta a pályázati szakreferens.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik