Üzleti tippek

Román és ukrán vállalkozók a Plato programban

Romániai és ukrajnai vállalkozások is bekapcsolódtak a Plato Magyarország programba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei- és a belgiumi Kelet-Flandriai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett együttműködési rendszerhez 26 erdélyi, illetve 28 kárpátaljai cég csatlakozott - közölte a nyírségi érdekképviseleti szervezet sajtóreferense pénteken.

A két szomszédos ország 54 kis- és középvállalkozója januárban Nyíregyházán vett részt az első, úgynevezett csapatépítő tréningen, amelynek költségeit az Európai Unió Interregionális Alapja támogatta – mondta Mészáros Éva.

Az érintettek az európai együttműködési hálózat – amelyben 11 ország mintegy 1300 cége vesz részt – kapcsolat-rendszerének megismerése mellett vezetés-elméleti és döntéshozatali kérdésekben is szakmai segítséget kaptak a tanácskozáson.

A programot koordináló szabolcsi iparkamara a következő 13 hónapban rendszeres találkozókat szervez a román és ukrán résztvevőknek, a legközelebbi megbeszélésre február végén kerül sor, amelyen az üzletkötési lehetőségekről lesz szó.

Szeptemberben – ugyancsak Nyíregyházán – már a konkrét termelői és kereskedelmi együttműködések kialakítására teremtenek lehetőséget, négyoldalú magyar, flamand, román és ukrán üzletkötői találkozón.

A Plato Magyarország program 2003-ban indult a belga flamand-kormány finanszírozásában, akkor Szabolcs, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye vállalkozói csatlakozhattak az európai együttműködési rendszerhez.

A hálózat 2005-ben Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, majd 2006-ban Baranya, Somogy és Tolna megye vállalkozóival bővült, s a kilenc régióból ma már mintegy 300 cég alakított ki üzleti kapcsolatot a rendszerhez tartozó országok vállalkozásaival – mondta a program főkoordinátori szerepét ellátó szabolcsi iparkamara kommunikációs munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik