Üzleti tippek

Nem forintos alapon

admin
admin

2007. 02. 01. 00:00

Nagyobb a választék a külföldi alapokból a magyar befektetési piacon, mint az itthoniakból.

A kamatadó bevezetése előtt, majd a forint (átmeneti) gyengélkedése miatt egyre több ügyfél fordult a külföldi, döntően euró- és dollár-elszámolású alapok felé. Ezek száma közelíti a háromszázat (igaz, egy részüket csak privátbanki ügyfelek érhetik el, mások még nem forgalmaznak), szemben a mintegy 220 hazai alappal.

Az itthoni befektetők pedig egyre bátrabbak: a tavaly augusztusi start óta 30 millió eurót fektettek, jellemzően 1-2 ezres tételekben például a UniCredit-csoporthoz tartozó nemzetközi Pioneer-alapokba. Közülük a legnépszerűbb, az európai kisvállalati részvényeket vásárló European Small Caps fél év alatt 10 százalék feletti hozamot hozott, persze euróban – mondja Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A főképp a saját anyacége külföldi alapjait áruló Inter-Európa Bank, MKB Bank, K&H Bank mellett például a Raiffeisen Bank, a Citibank, az Erste vagy épp az SPB Befektetési Zrt. „márkafüggetlen”, azaz a világ legnagyobb alapjait is forgalmazza – így a HSBC, a Credit Suisse vagy idén januártól az ING Luxemburg konstrukcióit. Az Erste Befektetési Zrt. az Index hírportállal karöltve novemberben alapította meg az első hazai internetes befektetési jegy „szupermarketjét”, a Hozam Plazát. Ráner Géza, az Erste ügyvezető igazgatója közlése szerint itt ma hét alapkezelő 134 termékéből, közte több tucatnyi külföldi alapból lehet válogatni és – az Erstével kötendő értékpapírszámla-szerződés aláírása után – bármikor online adni-venni a papírokat.

A hagyományos, konzervatívabb kötvény-kockázatosabb részvényalapok felosztás itt is a múlté. A külföldi alapok között is ott vannak az iparági, például gyógyszergyári részvényeket vevő, az indexkövető vagy (például az Aegon Alapkezelő Zrt.-nél) a mindenféle megkötöttség nélkül, csak a hozamra koncentráló „kosarak”.

Régiók szerint a tanácsadók egy része a közép-európai és feltörekvő piacok kockázatosabbá válásával a fejlett európai részvényeket és (ha erősödne a dollár) az amerikai piacokat ajánlja. Mások szerint Japán kivételével Ázsia még mindig „forró piac”, így 2–5 éves távlatra ezt ajánlják befektetési terepnek.

A megfelelő konstrukció kiválasztásánál döntő annak múltbeli teljesítménye saját, viszonyító kockázati indexével (benchmark) és a riválisokkal összevetve. Számít az alap mérete, helyi ismeretei: például az ázsiai befektetési jegyeket keresőknek bizonyosan ajánlhatók a kitűnő távol-keleti kapcsolatokra támaszkodó HSBC-alapok.

Az ügyfelek egy részét viszont elriaszthatja, hogy a külföldi alapok vételi jutaléka magasabb a hazainál (viszont a futamidő alatti vagyonkezelési díj Nyugaton alacsonyabb az itthoninál). Ennek kiküszöbölésére többen (így a Pioneer vagy a Bayern LB-alapokat áruló MKB) nulla vásárlási jutalékú, „magyarosított” külföldi alapokkal is megjelentek a piacon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.