Üzleti tippek

Uniós pénzre számíthat az építőipar

Infrastrukturális fejlesztésre 2007 és 2013 között 2200-2300 milliárd forint fordítható, de már most kevés az építőiparban a szakképzett munkás - áll az MKB Bank elemzésében.

A PPP-konstrukcióban tervezett építkezések mérséklődtek, és az állam is egyre kevesebbet költ építésre. Az útépítések visszaszorulnak, az egyéb építések viszont növekednek – olvasható az elemzésben.

Az építőiparban 2005. végén 96 ezer vállalkozást tartottak nyilván, ebből a társasági adó szerint adózott 31 ezer. Ez utóbbi csoportból mindössze 30 számított nagy cégnek (ezek többsége külföldi társaság magyar leányvállalata), míg 400 volt a közepes és kisvállalkozások száma (a maradék többség mikro-vállalkozás). Abban az évben az építőipari cégek árbevétele 3161 milliárd forintot tett ki. Ebből egy cégre 102 millió forint jutott. Az alkalmazottak száma 165 ezer volt, de ehhez hozzá kell adni további – mintegy 140-160 ezer – alkalmi és nem legális foglalkoztatottat.

A termelés közel felét (48,7 százalékát) a 10 főnél kevesebbet alkalmazó mikrovállalkozások adták. Ezek foglalkoztatták a munkaerő 69,7 százalékát. Egy ilyen kis cég – átlagosan – 5,4 főt alkalmaz.

A tanulmány megjegyzi, hogy az építőiparban a koncentrációnak a jelei sem mutatkoznak. A kockázati tényezők közül kiemelésre érdemesek a következők: erősödik az ágazaton belüli körbetartozás, növekedhet a csődbe jutó cégek száma, és egyre nehezebb szakképzett munkást szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik