Üzleti tippek

Császártüske

Az állami finanszírozású médiumok közös helyre költözésében látna fantáziát Rudi Zoltán, a Magyar Televízió (MTV) elnöke.

Rudi Zoltán kedvencei



Tévéműsor: MTV Híradó,
Este, Főtér,
Újság: Magyar Narancs, HVG
Rádió: Klubrádió, InfoRádió
Netes portál: Index
Könyv: Arthur Miller:
A kanyargó időben
Film: Otar Joszeliani:
A hold kegyeltjei
Zene: világzene
Hobbi: beszélgetés

Az MTV új székházának helyét elvileg már évekkel ezelőtt kijelölték a Bojtár utcában, az épület viszont még mindig nem készült el. Pedig jól jött volna az új létesítmény a köztévének az utóbbi időben, hisz még a legelvetemültebb futballhuligán sem baktatott volna ki a Kossuth térről Óbuda felsőre. Van valamilyen fejlemény a székház ügyében?
– Igen, a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság pályázatot írt ki a Millenniumi Média Kft. 100 százalékos üzletrészének eladására. Ennek a cégnek a tulajdonában van az a terület, ami ki lett szemelve 2000-ben az új székház felépítésére. Tehát ha valaki megveszi a céget, az felépítheti az MTV székházát, amihez egy biztos bérlőre is számíthat. Amenynyiben viszont nem lesz győztes, akkor akár évekkel is eltolódhat az egész. Azonban jövő júniustól a Szabadság téri székházért piaci bérleti díjat kell fizetni, ami nagyon megdrágítaná az itteni működést. Ebben az esetben saját erőnkből kell megoldanunk ezt a lehetetlenül nagy feladatot.
– A nyáron felmerültek találgatások az MTV és a Duna Tv „összebútorozásáról”. Számoltok még ezzel?
– Abszolút találgatásként kezeljük. Egyetlen napilap hozta ezt az információt, amit utána mindenki cáfolt. Egészen pontosan azt cáfolták, hogy a két közszolgálati televíziónak össze kellene olvadnia. Azt viszont már jó ötletnek tartanám, ha a három közszolgálati médium – akár az MTI-vel kiegészülve – közös technikai bázist hozna létre, ezzel jelentősen csökkenteni lehetne a működési költségeket.
– A Szabadság téri székházban okozott károk helyreállítására mekkora állami támogatást kaptok?
– Százötven millió forintot kapunk a katasztrófaalapból, a biztosítók pedig bizonyos károkat méltányosságból megtérítenek. Nagyon szolidáris velünk mindenki, ezért úgy tűnik, sikerül hamar pótolnunk a hiányzó eszközöket, és rendbe tenni a százéves tőzsdepalotát.
– Ha már a szolidaritást említetted: a Hír Tv-től kért bárki is elnézést amiatt, ahogy Császár Attila kommentálta az ostrom közvetítése során az eseményeket?
– Nem kért senki elnézést, sőt az MTV-t azóta folyamatosan támadja a Hír Tv, de ezzel nem is szeretnék foglalkozni, mert nincs jelentőssége, egy pici magántelevízióról van szó…
– De láthatóan ez hagyott bennetek tüskét.
– Hát persze. Mindenkiben hagyna, ha azt látná, hogy miközben 150 ember van a székházban, felgyújtják az autóinkat, majd az épületet. Mindeközben pedig egy magántelevízió tudósítója nulla együttérzéssel, csodálatos forradalmi eseményekről beszél.
– Távozott tőletek Fischer András, üzlet- és termékfejlesztési igazgató. Ebben szerepet játszhatott, hogy tavasszal még arról beszéltél: szívesen lemondanátok a reklámbevételekről, magasabb állami támogatás fejében. Az MTV kereskedelmi csapatának nem biztos, hogy megkönnyítette a munkáját egy ilyen bejelentés.
– Nem, semmilyen összefüggés nincsen. Fischer Andrással mindig is ugyanazt képviseltük: az Országgyűlés módosítsa úgy a médiatörvényt, hogy az MTV finanszírozása előre tervezhető legyen. Ebben az esetben lehetőség lenne arra is, hogy a jelenlegi vegyes helyett, az úgynevezett tiszta modellre álljunk át, tehát ne sugározzunk reklámokat. Az MTV annak idején nem volt felkészülve a kereskedelmi tévék érkezésére, a korábbi pozíciót visszaszerezni hatalmas beruházást igényelne. A tulajdonosnak el kellene végre döntenie, hogy melyiket szeretné. Ezzel a nyilatkozattal csak azt akartam jelezni, hogy mi nyitottak vagyunk a tiszta modellre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik